Lidé v jihočeském Nákří si poprvé v ČR přímo zvolili starostu

Nákří – V malé vesnici Nákří v jižních Čechách proběhla první přímá volba starosty v České republice. Komunální volby sice začínají až za tři dny, jméno nového starosty i zastupitelstva už ale v obci všichni znají. Místní si totiž změnili volební systém. Vesnice ale musí být zcela jednotná, pokud by se objevila konkurenční kandidátka, je s přímou volbou konec.

V obci nejsou politické strany, změna volebního systému tak byla jednoduchá. Starostu a zastupitele vybrali místní v anketě už v létě. Na lístky jednoduše napsali jména lidí, kteří je mají zastupovat. Starostou se stal ten, kdo se v anketě objevil nejčastěji, z dalších šesti lidí jsou zastupitelé.

Největší přízeň si získal současný starosta Pavel Božovský. Ten chce ale gratulace nechat raději až po oficiálních volbách. Aby totiž obec neporušila zákon, volby se konat musí, jde už ale jen o pouhou formalitu. Lidé budou vybírat z jedné kandidátky nezávislých, kde jsou vedle předem vybraných zastupitelů a starosty ještě dva náhradníci.

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Podle mluvčí Krajského úřadu Jihočeského kraje Kateřiny Koželuhové je tento způsob vzniku kandidátek a voleb naprosto legitimní. Spokojeni jsou i místní. „Je to spravedlivější a jednodušší pro lidi,“ řekla ČT obyvatelka Nákří Marta Voráčková.

Lidé z vesnice Nákří si poprvé v ČR přímo zvolili svého starostu.
Zdroj: ČT24