V Dolních Domaslavicích začali odvodňovat sesouvající se svah

Dolní Domaslavice - Speciální technika začala odvodňovat sesouvající se svah nad Žermanickou přehradou. Po květnových bleskových povodních poškodily sesuvy jeden z domů natolik, že jej museli zbourat a další prochází náročnou rekonstrukcí. Odvodňovací systém, který z větší části zaplatila charita, by měl pohyb země zastavit.

Speciální vrtná souprava začíná zasouvat první ze čtyř ocelových trubek. Mají průměr asi 10 centimetrů a podle projektu by všechny měly ústit do jedné šachtice. „Budou to klasické skruže se vstupem, do kterých všechny ty vrty budou zaústěny a odtamtud bude ta voda odcházet do přehrady,“ vysvětluje geolog Luděk Kovář. Voda začala ze svahu vytékat hned poté, co stavbaři zaryli do země jeden jediný vrt, a to jsou teprve v polovině.

„Po navrtání zhruba 36 metrů jsme narazili na vodu, která začala vytékat, a jelikož ta voda není příliš mineralizovaná, tak je docela pitná, už jsem ji zkusil,“ prozradil s úsměvem stavbyvedoucí Jiří Slabý. Zprávu o tom, že podzemní voda už nezůstává ve svahu, přijali s úlevou majitelé domu, kterému sesuv poškodil i základovou desku. Dlouho nebylo jasné, jestli jej nebudou muset zbourat. „Je skoro zázrak, že je možné nás tu zachránit,“ říká optimisticky majitel poškozeného domu Chris Hope.

Projekt na odvodnění svahu stál milion tři sta tisíc korun. „Milion nám poskytla charita a tři sta tisíc budeme financovat z obecních peněz,“ potvrdil starosta Dolních Domaslavic Pavel Postůvka. Jak dlouho stavbaři v Domaslavicích zůstanou, není jasné. Odejdou, až se jim podaří svah úplně odvodnit. Jestli to bude za týden, nebo za měsíc, ukáží až další dny.