Kolínským zastupitelům se nepodařilo odvolat Buřiče s Pekárkem

Kolín - Kolínským zastupitelům se dnes nepodařilo odvolat starostu Jiřího Buřiče a místostarostu Romana Pekárka (ODS). Návrh na jejich sesazení z funkcí pouhý den před komunálními volbami se nepodařilo prosadit na program jednání. Odvolání mělo mít podle opozice spíše symbolický význam, protože v pátek začínají volby, které rozhodnou o novém vedení města. Buřič s Pekárkem by z radnice museli beztak odejít, kvůli aféře přišli o místa na kandidátce ODS do komunálních voleb.

„Chyběly nám dva hlasy z řad těch, kteří podepsali (žádost o svolání mimořádného zastupitelstva) a dnes nepřišli. Oba byli ovšem řádně omluveni,“ uvedl opoziční zastupitel Karel Molnár (ČSSD).

Pekárek si podle Mladé fronty Dnes údajně řekl o milion korun jednateli stavební firmy za výhodný odprodej městských pozemků. Vyplývá to z nahrávky jednání, kterou má deník k dispozici. Firma pak pozemky koupila za 15 milionů korun, byť se původně údajně uvažovalo o ceně 20 milionů. Zda Pekárek peníze skutečně převzal, z nahrávky není zřejmé. Starosta prý o věci věděl, ale nic nepodnikl. Oba politici obvinění odmítají. Případem se zabývá protikorupční policie.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Oblastní rada ODS rozhodla před třemi týdny o tom, že Buřiče s Pekárkem z kandidátky pro komunální volby vyškrtnou. Pekárek byl dvojka tamní kandidátky.