Chomutov zveřejnil zadlužené kandidátky. Možná porušil zákon

Chomutov - Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) zahájil správní řízení s chomutovskou radnicí kvůli zveřejnění údajů, které se týkají dluhů kandidátů v komunálních volbách vůči městu. Radnice je rozeslala ve středu médiím. Správní řízení zahajuje úřad s podezřením na porušení zákona v souvislosti s propojováním databází, které slouží k rozdílným účelům. Pokud se ukáže, že radnice skutečně porušila zákon, hrozí jí pokuty v řádu statisíců a pravděpodobně dojde po volbách i na trestní oznámení.

Ve zprávě chomutovská radnice novináře informovala, kolik kandidátů z jakých politických stran dluží a jaký je celkový dluh kandidátů městu za danou stranu. Nikoho nejmenovala, uvedla pouze, že dlužníky jsou i dva lídři. Peníze radnici podle tiskové zprávy nedluží pouze kandidáti za ODS a ČSSD, tedy stran, které tvoří na radnici koalici. Zástupci ostatních stran označili zveřejnění těchto údajů za snahu ovlivnit volby.

Mluvčí chomutovského magistrátu Šárka Schönová:

„Na základě podnětu občanů byla zkontrolována veřejně dostupná kandidátka, kterou dostali občané do schránek a kterou správce daně zkontroloval s databází dluhů.“

Vstup Terezy Baldové (zdroj: ČT24)

Chomutovská primátorka Ivana Řápková (ODS) dnes v tiskové zprávě uvedla, že radnice prověřila dlužníky na základě podnětů rozhořčených občanů, kteří si stěžovali, že na kandidátkách jsou lidé, kteří jsou dlužníky. „Dotazovali se, jestli dluží i městu. Jmenovitě tyto informace poskytnout podle zákona nelze, z tohoto důvodu jsme uvedli zobecněné údaje,“ prohlásila.

Radnice má k dispozici osobní údaje kandidátů ve volbách, protože je ze zákona takzvaným registračním úřadem. Na kandidátních listinách, které mají k dispozici voliči, údaje, které by mohly sloužit k přesné identifikaci člověka, nejsou. Je zde jen jeho jméno, věk a zaměstnání. Zákon na ochranu osobních údajů zakazuje navzájem propojovat informace z různých databází. Data také správce nesmí použít k jinému účelu, než k jakému byla získána.