Na Chomutovsku hořela skládka

Vysoká Pec (Chomutovsko) - Ve Vysoké Peci na Chomutovsku od rána hořela skládka komunálního odpadu. Nyní už mají hasiči oheň pod kontrolou, skládka jen doutná a probíhá dohašování. V obci, ale i v sousedním Jirkově a části Chomutova radnice doporučují obyvatelům omezit vycházení a větrání. Na místě zasahuje šest hasičských jednotek, které prolévají a rozhrnují odpad.

Dopoledne hasiči varovali obyvatele Vysoké Pece, Jirkova a části Chomutova před vycházením a větráním, odpoledne upozornění odvolali. „Měřicí vůz v 16:00 nezaznamenal žádné škodliviny v ovzduší vyšší, než je norma,“ uvedl operační důstojník. Škodliviny v ovzduší se podle krajského mluvčího hasičů Lukáše Marvana přes den držely na 20 procentech nejnižší hranice škodlivosti, šlo tedy o stopové množství. Na skládce stále zasahuje šest hasičských jednotek, které odpad prolévají vodou, rozhrnují a zasypávají hlínou. „Zasahuje vysoce výkonná čerpací technika,“ dodal Marvan.

Provozovatelé skládky oznámili požár hasičům kolem 04:00. Skládku provozuje společnost Marius Pedersen. „Došlo ke vzplanutí odpadu z automobilové výroby, konkrétně zbytků čalounění,“ vysvětlil obchodní ředitel firmy Pavel Borůvka. Až do ukončení zásahu hasičů skládka nepřijímá odpad. Skládka ve Vysoké Peci hořela už v roce 2005. Hasiči s ním tehdy zápolili tři hodiny. Nikdo nebyl zraněn, pravděpodobnou příčinou byl zápar, tedy samovznícení.

Telefonát Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)