Školní sešit se vydal do zahraničí

Praha – Školní sešit.cz si v Česku získal tisíce studentů. Umožňuje jim totiž ukládat poznámky z výuky na jedno místo na internetu a následně je sdílet s dalšími lidmi. Projekt, který před rokem rozjel Jakub Rož, oslovil i švýcarského investora. Několikamilionová dotace půjde na rozvoj zahraniční verze.

Ze sedmnáctiletého studenta výpočetní techniky je vytížený podnikatel. Společně s dalšími kolegy spravuje webovou službu, která funguje na jednoduchém principu. Stačí na Facebooku kliknout na stránku Školní sešit.cz a kterýkoli ze studentů a žáků si může vybírat ze široké nabídky materiálů. „Můžou založit sešit, do toho sešitu mohou přidávat témata a pod ta témata už i jednotlivé lekce. My ty lekce číslujeme a založíme do komplexního sešitu, kde si může student následně vyhledávat,“ uvedl zakladatel projektu Jakub Rož.

Do projektu se zapojilo patnáct tisíc studentů a dohromady zatím vytvořili přes dvacet tisíc elektronických sešitů. To už je ale podle Jakuba Rože strop. Digitalizace českého školství jde totiž pomalu, řada pedagogů upřednostňuje klasické sešity a notebooky v hodině zakazují. Proto se zakladatelé pomocí švýcarského investora snaží prorazit v zahraničí. „Projekt vznikl s novými technologiemi. Je velmi sexy, když to tak řeknu. Je to věc, na které je vidět, že ji lidé používají,“ prohlásil zakladatel internetové společnosti BlackLex David Dostal. Zahraniční verze pod názvem MySchoolNotebook.com by se měla rozjet už letos v září v Americe a ve Velké Británii. „Na anglicky mluvícím trhu není a ani v Německu. To je také jeden z důvodů, proč jsme do toho šli,“ dodal David Dostal a Jakub Rož doplnil: „Bude možnost vytisknout si sešit, nahrát si k zápiskům prezentaci nebo nějaké další dokumenty, případně využívat mobilní aplikace třeba pro iPod nebo iPhone.“

To už jsou ale nadstandardní služby, za které si zahraniční studenti připlatí dva dolary měsíčně. Běžné nahlížení a sdílení bude i nadále zdarma.

Reportáž Ley Surovcové (zdroj: ČT24)