Na Ostravsku roste počet lidí bez domova

Ostrava - V Moravskoslezském kraji roste počet bezdomovců. Jen Ostrava jich registruje už více než šest set. Odborníci mají obavy, že se situace bude rychle zhoršovat. Zvyšuje se totiž i počet lidí, kteří žijí na pokraji chudoby. V Ostravě se v rámci pátého ročníku mezinárodního dne chudoby sešli zástupci neziskových organizací.

Přemýšlí, kde budou dnes večer spát a kdy a jestli se nají. Z blížící se zimy mají velký strach. Lidí bez domova je v Moravskoslezském kraji čím dál tím více. „Na ulici jsem jedenáct let, táta mi teď zemřel, mámu jsem nepoznala od peřinky. Nějak se mi ten život rozpadl,“ vypráví svůj příběh jedna z klientek nízkoprahového centra. „Omrznul jsem, mám amputovaných šest prstů, ale chodím, takže je to dobré,“ přidává své zkušenosti se zimou další z klientů centra.

„Dříve bylo v Ostravě bezdomovců, že by se dali spočítat na prstech dvou rukou. Dnes je jich podle mých informací jen v obvodu Ostrava–Jih asi sto osmdesát,“ potvrzuje děkan fakulty sociálních studií Ostravské univerzity Oldřich Chytil. Míra chudoby v České republice je devět procent - neustále se ale zvyšuje počet těch, kteří se k hranici chudoby přiblížili. A právě ti mohou současné počty lidí bez domova až ztrojnásobit. Ohroženi jsou například ti, kteří si půjčují více, než jsou schopni splácet.

„Získat nějakou půjčku s obrovským úrokem je velice snadné. Obávám se, že nám do budoucna hrozí v této oblasti velký problém,“ tvrdí oblastní ředitel Armády spásy Jan Krupa. Podle děkana fakulty sociálních studií Oldřicha Chytila jsou v největším ohrožení rodiny s dětmi. S prosbou o pomoc se lidé bez domova nejčastěji obracejí na neziskové organizace. Jejich zástupci v těchto dnech jednají v Ostravě. „Momentálně probíhá dlouhodobá potravinová sbírka v potravinové bance. Určitě máme zájem také o ošacení pro zimní časy – kulichy, rukavice, spodní prádlo,“ obrací se s prosbou o pomoc ředitel Charity Ostrava Martin Pražák. Jen během prvního loňského zimního víkendu totiž zemřeli v Ostravě čtyři lidé bez domova. Všichni umrzli.

  • Stany bezdomovců autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2037/203622.jpg
  • Lidé bez domova autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2037/203623.jpg