Úspěch aktivistů: Na Ptačím potoce se zatím nekácí

Modrava - Na šumavskou lokalitu Na Ztraceném, kterou už týden v oblasti Ptačího potoka blokují před těžbou kůrovcem napadených stromů ekologičtí aktivisté, se ani dnes nevydali dřevorubci s pilami. Správa parku původně tvrdila, že do konce týdne se s kácením kůrovcových stromů i přes blokádu začne. Podle mluvčího Pavla Pechouška se s větším zásahem počítá až v příštím týdnu.

Prodlevu vysvětlil tím, že blokáda Hnutí Duha způsobila zdržení, takže firma vzešlá z minitendru si zatím našla jinou práci. „Tu dodělá zhruba v polovině příštího týdne, potom se může vrátit na lokalitu Na Ztraceném a provést zde rozsáhlejší zásah,“ uvedl Pechoušek. Problémem bylo navíc i počasí, protože na Modravsku téměř stále pršelo. Pracovat zde nemohli ani zaměstnanci parku, kteří likvidovali následky škod po nedávné bouři.

Na Ztraceném jsou i dnes dvě desítky aktivistů, kteří jsou v hlídkách rozmístěni po obvodu celé lokality a hlídají případné pokusy dřevařů o těžbu. „Dnes zase přijeli, když viděli, že tu všude jsme, otočili se a jeli kácet jinam. Jsou tady jen ti, co loupají kůru ze stromů nastojato,“ potvrdil Jaromír Bláha z Hnutí Duha. Pechoušek doplnil, že na místě pracovaly zatím dvě party zhruba o deseti lidech. Dnes se měla přidat další parta. „Nastojato se odkorňují stromy na místech, pro které by byl těžební zásah destruktivní. Jedná se zejména o cenné stanoviště rašelinných a podmáčených smrčin,“ vysvětlil mluvčí.

Ilustrační foto
Zdroj: Petr Eret/ČTK

Na radikálnější zásah se ale park chystá. Z denního monitorování vývoje kůrovce je prý patrné, že v horní části koruny je brouk vyvinutější než dole v kmeni. Z vršku koruny by měl podle lesníků vylétnout právě na konci příštího týdne. I pokud by odtud vyletěl, jsou správci parku připraveni radikální zásah provést. „Protože z 99 procent kmene kůrovec ještě příští týden nepoletí. Ve spodních částech kmene mnohdy ještě není ani kukla. Proto bude zásah stále velmi efektivní a zachrání další lesní porosty, které na lokalitu navazují,“ uvedl Pechoušek. Dokončení vývoje lýkožrouta bude také záviset na počasí - pokud se nezlepší, může se vylétnutí zdržet.

Hnutí Duha vyzvalo ředitele parku Jana Stráského, aby se na lokalitu přišel začátkem týdne podívat. „Možná, že najdeme pozitivní řešení, na kterém bude možno blokádu ukončit,“ vyzval mluvčí blokády Mojmír Vlašín.

Šumavské obce blokádu podporují

Zatímco aktivisté informují o podpoře, které se jejich úsilí dostává od veřejnosti a turistů, starostové šumavských obcí vyjádřili opačný postoj. Jednoznačně podpořili vedení parku v boji s kůrovcovou kalamitou. Podporu vyjádřil řediteli parku také Jihočeský a Plzeňský kraj. Jako první se za Stráského postavil minulý týden starosta Modravy Antonín Schubert. 

Reportáž Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)

Za plánovaný zásah se postavil Svaz obcí národního parku Šumava. Podporují ho například starostové Srní, Kvildy, Horní Plané, Borových Lad, Stožce, Nové Pece či Kašperských Hor. „Nikdo z našeho zastupitelstva nechce, aby pokračovala blokáda Na Ztraceném a lesy okolo naší obce zlikvidoval kůrovec,“ uvedl starosta Kvildy Václav Vostradovský.

Antonín Schubert, starosta Modravy:

„Dle názoru obce Modrava se jedná o nečestnou a podvodnou kampaň ekologických aktivistů, jejímž jediným výsledkem bude zvyšování kůrovcových těžeb v lesích na území národního parku v následujících letech a tím pokračující devastace šumavského lesa, jeho ekosystému, přírody jako celku a v neposlední řadě i dochované kulturní krajiny.“

Starosta Nové Pece Jakub Koželuh a místostarostka Milena Fudyová upozornili, že deset kilometrů vzdušnou čarou leží Trojmezná, kterou Hnutí Duha blokovalo v roce 1999. „Trojmezná je holina. Celý les zlikvidoval kůrovec. Žádáme, aby správa národního parku nedovolila, aby ještě další území na Šumavě vypadalo podobně,“ dodal Koželuh.