Památník Emila Holuba v Holicích zůstává zavřený

Holice – Památník dr. Emila Holuba v Holicích zůstane pro návštěvníky dlouhodobě uzavřený kvůli zlodějům. Z muzea věnovaného známému cestovateli někdo o víkendu ukradl vzácné exponáty za více než milion korun. Lepší zabezpečení si správci památníku slibují od chystané rekonstrukce. Okolí muzea je od soboty alespoň pod přísnějším policejním dohledem.

Emil Holub jako jeden z mála Čechů zasvětil svůj život poznávání afrického kontinentu a jeho sbírky patří mezi světové unikáty. Po víkendovém vloupání z Holubovy sbírky zmizela vyznamenání, lví kůže, rohy nosorožce nebo sloní kel. Vedoucí památníku Marcela Jeřábková říká, že na legálním trhu tyto artefakty nejsou prodejné. Připouští však, že na trhu černém ano.

Kdo se do muzea dostal oknem a odnesl si Holubovy osobní věci a trofeje, policisté zatím nevědí. Podle správců muzea šel najisto. Mluvčí Policie ČR Pardubice Eva Maturová vyzvala veřejnost, aby poskytla případné informace k získání totožnosti pachatele. Památník Emila Holuba doplatil na chybějící zabezpečení. Správci muzea spoléhali na dlouho slibované evropské dotace, jak potvrdila Marcela Jeřábková.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Teprve nedávno se radní v Holicích dozvěděli o příslibu 20milionové evropské dotace. Peníze mají původní expozici proměnit v moderní výstavní sály. Zvláštní pozornost chtějí správci památníku věnovat zabezpečení sbírek. „Město bude nejen garantem, ale také organizátorem výběrového řízení, určitě budeme muset sáhnout i do našeho rozpočtu,“ nechal se slyšet tajemník Městského úřadu Holice Ladislav Branda.

Na znovuotevření památníku v moderním pojetí včetně bezpečnostních prvků si návštěvníci počkají poměrně dlouho. Termín opětovného uvedení do provozu je jaro 2012.