Rehabilitační ústav v Hrabyni se zařadil k nejmodernějším v ČR

Hrabyně - Rehabilitační ústav v Hrabyni má téměř sto padesát nových rehabilitačních strojů a pomůcek. Podstatnou část ze třiceti milionů korun zaplatila Evropská unie. Hrabyňský ústav se tak zařadil mezi nejlépe vybavená zařízení v zemi. Je v něm 207 postelí a na zahájení léčení se momentálně čeká asi tři měsíce.

Šestatřicetiletý Marcel Grossmann má 3 děti, podniká a až do 26. srpna žil jako většina jeho vrstevníků. „Sedím u televize, najednou manželka viděla, jak jsem se začal křivit, nebyl jsem schopný žádného pohybu, levá strana mi celá ochrnula - jak ruka tak noha,“ vzpomíná na svůj zlomový životní moment. Marcelu Grossmannovi praskla podle lékařů cévka v mozku. Je jedním z prvních pacientů, kteří mohou v Hrabyni rehabilitovat na takzvaném lokomatu. V celém Česku je jich zatím jen pět.

„Tento přístroj pomáhá celému kročnému mechanismu - přirozenému mechanismu člověka,“ vysvětluje fyzioterapeutka Lenka Sulovská. Marcel tvrdí, že už po několika terapiích na tomto zařízení dělá pokroky. Za převážně evropské dotace pořídil hrabyňský ústav taky suchou masážní vanu, která je určená hlavně pro lidi, kteří nemohou rehabilitovat ve vodě. A do třiceti milionů se vešly i nové motorové dlahy. Ty pomohou hlavně lidem s umělými klouby.

„Každý den na tom ta noha cvičí dvacet minut, ti pacienti jsou zrelaxovaní, uvolnění, ty struktury kolem kloubů se uvolní a zvyšuje se tím rozsah pohybu,“ poukazuje na užitečnost nového vybavení fyzioterapeutka Alice Bysková. V Česku jsou jen tři komplexní rehabilitační ústavy. Kromě hrabyňského ještě v Kladrubech a Luži-Košumberku.

  • Marcel Grossmann na lokomatu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2054/205360.jpg
  • Suchá masážní vana autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2054/205361.jpg