Nadšenec brázdí svět na koloběžce

Kosov u Českých Budějovic (Jihočeský kraj) – Nadšený cestovatel Oldřich Kostka žije v obci Kosov u Českých Budějovic. Po světě však cestuje netradičním způsobem – objíždí ho na koloběžce. Procestoval tak tisíce kilometrů skrz Austrálii a také většinu evropských zemí. Pan Kostka už plánuje další cestu na koloběžce, pokud se mu povede sehnat sponzory. Chtěl by dojet přes poušť po trase známé rallye až do afrického Dakaru a rád by také absolvoval cestu napříč Amerikou.

Jeho boty i pláště koloběžky jsou na odpis, mají za sebou 8 000 kilometrů. Pan Kostka jich má v nohách čerstvě 3 550. Právě se vrátil z cesty, kdy projel první půlku trasy Paříž-Dakar, ta byla zatím jeho nejdelší. „Nebyl jsem v Portugalsku, v Belgii, v Anglii a na Islandu,“ uvedl Oldřich Kostka. I když má manželku a dva syny, jezdí zásadně sám. S sebou vozí stan, spacák, pár základních potravin, lékárničku a trochu nářadí. Při svých cestách ujede denně 70 kilometrů v hodině, jí instantní polévky, instantní rýži a občas si nakoupí v supermarketu. „On jede takovou dálku, má dvě trička a naprosto žádné vybavení. Jede s malinkým vozíčkem a absolvuje dvouměsíční cestu. Má můj obdiv,“ podotkla kamarádka Vladislava Pechoušová a pan Kostka doplnil: „Po každém takovém větším výletu přijedu vždy tak o 10 až 15 kilo lehčí.“

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)

Původně závodil se psím spřežením a jezdil na kajaku, k jízdě na koloběžce se nechal vyhecovat. Od roku 2002 na ní projel například Austrálii z jihu na sever, severské země, cesty z Istanbulu nebo Moskvy do Českých Budějovic. „Údaje o jeho výkonech jsou naprosto ojedinělé. Já budu usilovat o to, aby byl tady u nás v Pelhřimově zapsán do české knihy rekordů,“ prohlásil Miroslav Marek z Agentury Dobrý den. Nejhorší silnice jsou podle něj v Rusku, řidiči v Řecku, ale nebezpečí číhá na koloběžkáře i v severských zemích. „Člověk se při této rychlosti musí stále dívat, zda v cestě neleží nějaký kámen nebo něco, aby nedošlo k něčemu nepříjemnému. A jak se dívám hodně před sebe, nemám periferní vidění, a proto jsem neviděl soby, kteří mi přebíhají přes cestu. S jedním jsem se minul ne o centimetry, ale o milimetry,“ komentuje cestovatel. Před cestou se dva až tři měsíce neholí ani nestříhá, aby zbytečně nebudil pozornost a jeho koloběžka nelákala zloděje. V Česku se živí jako podnikatel. „Pokud příští rok dojedu do Senegalu, už to pak není daleko do JAR. Byly by to tři kontinenty, které mám na koloběžce projeté. On by se ten svět dal na koloběžce projet,“ uzavřel Oldřich Kostka.

Nejbližším cílem pana Kostky je dokončit trasu Rallye Dakar. V budoucnu by si ale ještě chtěl projet například americkou Route 66.