Hemofilici se na táboře učí, jak si správně píchnout injekci

Ondrášova Lhota - Čtyři desítky chlapců z celé země se účastní speciálního tábora pro hemofiliky v Beskydech. Vedle zábavy se tady pod dohledem zdravotníků učí píchnout si injekci a pravidelně cvičit. Nemoc je dědičná a postihuje muže, ženy zmutovaný gen přenášejí. Tábora se účastní i dívky – příbuzné nebo kamarádky. Všechny čeká ještě více než týden her a soutěží, ale i učení.

Příjemná melodie, kterou hraje jeden z účastníků tábora na trombon, oznamuje nepříjemný fakt, že všichni musí z postelí. Je čtvrt na devět a v Ondrášově Lhotě začíná další táborový den. Na první pohled je to tábor jako každý jiný. Kluci, kteří se jej účastní, na sebe ale musí být zvlášť opatrní. Mají hemofilii – vzácnou nemoc, při které se špatně zastavuje krvácení, někdy se to ani nedá.

„Mám hodně omezení ve sportu, některé nemůžu dělat vůbec a žádný závodně,“ říká s lítostí Tomáš Horník. „Děti od útlého dětského věku dostávají i preventivně, když ke krvácení nedochází, chybějící látku, tím vlastně z nemocných děláme zdravé,“ vysvětluje primář dětské hematologie FN Brno Jan Blatný. Léky dodají chybějící srážlivý faktor, není ale jiná cesta než injekční stříkačka. S tou se tady učí zacházet i ti nejmenší – a není to zrovna hračka.

Reportáž Silvie Klekové (zdroj: ČT24)

Tábor organizuje každoročně Český svaz hemofiliků za podpory ministerstva zdravotnictví. Každý den mají děti na táboře individuální i skupinovou fyzioterapii, snaží se je tady naučit všechny cviky, které umožní předejít pohybovým komplikacím do budoucna. Zatímco třeba dvojčata Jakub a Filip Kozumplíkovi jsou na táboře poprvé, bratři Vojta a Tomáš Horníkovi podesáté. Baví je program, kde nechybí výlety a plavání, i to, že jsou mezi svými. „Tábory jsou dobré i v tom, že my těm dětem řekneme své zkušenosti s krvácením, co dělat můžou a co ne,“ říká Tomáš Horník.