VZP přestane v Chomutově platit biologickou léčbu rakoviny

Chomutov – V chomutovské nemocnici přestane Všeobecná zdravotní pojišťovna platit od příštího roku biologickou léčbu rakoviny, která je nejdražší. Vážně nemocní lidé tak budou muset dojíždět desítky kilometrů do onkologického centra v Ústí nad Labem. To je ale ve špatném technickém stavu a podle Krajské zdravotní nápor nových pacientů nezvládne. S výstavbou nové onkologie se v Ústí počítá nejdřív za dva roky.

Chomutovská nemocnice přišla už před dvěma lety na popud ministerstva zdravotnictví o status komplexního onkologického centra, na poskytování biologické léčby ale měla výjimku. Krajská zdravotní proto s krokem VZP nesouhlasí, chomutovská onkologie podle ní může léčbu poskytovat i dál. „Splňuje všechny předpoklady pro podávání biologické léčby, proto důvody pro ukončení poskytování této léčby nevidíme,“ uvedl mluvčí Jiří Vondra.

Pro těžce nemocné pacienty bude dojíždění další zátěží

Onkologické oddělení bude sice po novém roce v Chomutově fungovat dál, ale pouze pro pacienty, kteří dochází na chemoterapii a radioterapii. Lékaři ale upozorňují, že pro těžce nemocné pacienty, kteří potřebují biologickou léčbu, bude zdlouhavé dojíždění do Ústí nad Labem další zátěží. „Dá se očekávat, že už tak špatný stav těch pacientů se bude ještě dál zhoršovat,“ řekl ČT primář onkologického centra Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem Milan Lysý.

Problém ale nemají jen v Chomutově. Budova ústeckého onkologického centra je ve špatném technickém stavu a neví se, zda vůbec nápor nových pacientů bude zvládat. Budova navíc nemá ani dostatečné zázemí pro pacienty. Od Nového roku jich přitom přibude asi 150. „Vyhovuje v současné době, ale nebude vyhovovat, jakmile přibudou chomutovští pacienti,“ dodal Lysý.

Sanitka
Zdroj: ČT24