Obnovu lednického parku komplikuje neschválený projekt

Lednice – Velkolepá obnova lednického parku za 20 milionů korun k jeho dvousetletému výročí od založení začala už v únoru, dosud ale z peněz z evropských fondů nikdo neviděl ani korunu. Přestože práce běží, projekt ještě ministerstvo kultury finálně neschválilo. V nejistotě tak žijí firmy, které za již odvedenou práci stále nedostaly zaplaceno. Situace může navíc zkomplikovat další plánované části rekonstrukce.

Díky obnově by měl zámecký park postupně získat stejnou podobu, jakou mu dali jeho zakladatelé v roce 1811. Podle odborníků přišla revitalizace parku skutečně na poslední chvíli. Mnoho stromů bylo totiž dlouho v havarijním stavu – mnohé byly přestárlé, shnilé nebo prasklé. Pokáceno proto bude více než 700 stromů, dalších 2 700 sice zůstane, ale dělníci je upraví a výrazně ořežou. Vykácené stromy nahradí stejné druhy, které v parku rostly dosud.

Podle mluvčího Národního památkového ústavu v Brně Zdeňka Musila je obnova parku financována zejména z evropských fondů. Protože je proces schvalování projektu náročný a je třeba zohlednit požadavky památkářů, ochránců přírody i zahradníků, doposud nebyl finálně schválen. „Jednali jsme se Státním fondem životního prostředí a nyní jsou ještě potřeba podpisy z ministerstva kultury, abychom mohli peníze začít čerpat,“ vysvětlil Musil.

Peníze bude možné začít čerpat až na konci roku

Přesto práce na obnově parku začaly už na sklonku letošního jara. Důvod? Kácení a ořezávání stromů je nutné provést v době vegetačního klidu rostlin. Na prázdniny se práce zastavily, peníze k zaplacení již hotových úkolů však Památkový ústav stále postrádá. A firmy se své odměny dožadují. Pokračovat se má přitom už koncem srpna. „Máme už připravený etymologický a ornitologický posudek, zahradníci teď monitorují stromy, které se budou ošetřovat, provádějí jejich fotodokumentaci a měření,“ vypočetl spoluautor projektu na obnovu parku Přemysl Krejčiřík.

Mluvčí NPÚ v Brně Zdeněk Musil k potížím se schvalováním projektu na obnovu parku (zdroj: ČT24)

„Předpokládáme, že smlouva bude na ministerstvu podepsaná do několika dnů,“ zůstává Musil optimistický. Další kroky v revitalizaci parku podle něj v ohrožení nejsou. I kdyby si však úředníci pospíšili, peníze z fondů budou mít památkáři v ruce až na konci roku.

Kácení stromů návštěvnost areálu neohrožuje

Revitalizace parku potrvá až do konce příštího roku a podle kastelánky Ivany Holáskové vyjde téměř na 30 milionů korun. Park je stále přístupný, práce na obnově návštěvníky nijak neomezují.