Pardubickou policii čeká největší utahování opasků od jejího vzniku

Pardubice – Pardubická městská policie hledá cestu, jak uspořit a přitom nepropouštět. Na příští rok jí zatím chybí peníze i na to nejzákladnější – na platy. Na nákup nových aut, nebo techniky a vybavení mohou strážníci zapomenout úplně. Nové vedení pardubické radnice však ubezpečuje, že o platy se policisté bát nemusí.

Ředitel Městské policie Pardubice Petr Kvaš zatím ještě ani nemá na rok 2011 dostatek peněz na mzdy 90 strážníků. Mzdové náklady mají činit 28 a půl milionu korun, což je o více než milion korun méně, než letos, jak potvrdil Petr Kvaš. Městská policie bude muset zastavit obnovu vozového parku a zřejmě také modernizaci zastaralého kamerového systému.

Nové vedení pardubické radnice tvrdí, že šetřit musí na všech frontách, tedy i na městské policii. Radnice však tvrdí, že na mzdy strážníků bude i v příštím roce. Pokud to bude nutné, sáhne město do svých finančních rezerv, což potvrdil nově zvolený radní Pardubic Jindřich Tauber (ČSSD).

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Pardubičtí strážníci vypomáhají také v některých okolních městech. Za tuto výpomoc města platí statisíce korun ročně. Ovšem propast v rozpočtu městské policie to nezacelí. I přes finanční problémy se ale propuštění strážníků nechystá.