Manipulovalo se ve Starém Hradišti s volebními výsledky?

Staré Hradiště – Obyvatelé Starého Hradiště u Pardubic ani tři týdny po volbách nevědí, kdo jejich obec povede. Důvodem je žaloba, kterou ke krajskému soudu podalo sdružení Nezávislí. Své politické rivaly obviňuje z manipulace s preferenčními hlasy a protizákonných postupů při sčítání. Nezávislí proto požadují opakování voleb, s žalobou se obrátili na krajský soud.

Aleš Korejtko, mluvčí pardubické pobočky Krajského soudu Hradec Králové, informoval, že volební strana namítá, že 14 z 15 jejích kandidátů nebylo započteno celkem 19 hlasů, což prý mělo ovlivnit výsledek voleb, především rozdělení mandátů. Sdružení Nezávislí u soudu podalo návrh na neplatnost hlasování, voleb i kandidáta.

„Výsledky se dávaly dohromady mimo volební místnost, na obecním úřadě,“ říká lídr sdružení Nezávislí Pavel Vrátil. Dosavadní starosta a zástupce kritizovaného sdružení Miroslav Čepčář (SNK Staré Hradiště, Brozany, Hradiště na Písku) odmítá, že by volební výsledky kdokoliv úmyslně zkreslil.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Námitky politických rivalů podle starosty blokují rozvoj obce, v tuto chvíli hlavně zateplení mateřské školy. Miroslav Čepčář sdělil, že tuto záležitost musí rozhodnout zastupitelstvo. Pavel Vrátil, který je bývalým starostou a obec vedl dvacet let, odmítá, že by se školka stala obětí povolebních sporů. Podle něj jde o uměle vyvolaný problém a osobní zájmy některých kandidátů.

Znesvářená politická sdružení v Hradišti teď čekají na soudní rozhodnutí, které bude jasné do 20 dní od chvíle, kdy žaloba dorazila na krajský soud.