V Jihlavě se soutěžilo netradičně

Jihlava (Vysočina) – Mladí módní tvůrci soutěžili v Jihlavě. Už po dvaadvacáté se tam konala celostátní soutěž návrhářů, švadlen, kosmetiček, kadeřnic i kadeřníků. Atmosféra připomínala prestižní módní přehlídku, soutěžilo se v několika disciplínách a cílem bylo především prezentovat nápady studentů, kteří měli předvést svoji vlastní kreativitu. Studenti předvedli nepřeberné množství inspirace, byly zde originální účesy a líčení i neobvyklé modely. Pořadatelé se zároveň pokoušejí zachránit ty učební obory, které v Česku pomalu zanikají.

Jak si představují mladí módní tvůrci z Česka, co se bude nosit v roce 3000? Podle nich to budou šaty z igelitu, náhubky na ústech, blikající světýlka a různé nezvyklých druhů materiálů, jako je molitan, papír, hliníková folie a jako doplněk třeba hadice. Jednou z 8 kategorií soutěže byla květinová smršť, k vidění bylo kaktusové překvapení, lesní žínky a nebo kvetoucí šaty se závojem. „Celkově se ukázalo 78 vystoupení na molu,“ uvedla předsedkyně sdružení Mladý módní tvůrce Jarmila Vondrušková.

Na Mladém módním tvůrci v Jihlavě soutěžily i kadeřnice a kosmetičky, téma extravagantní nevěsta bylo pro všechny výzvou. „Děvčata už nechtějí tradici, tak jsme to pojaly moderně. Jak účesy, tak oblečení bylo v jiném duchu,“ prohlásila pořadatelka Helena Sivková ze SŠOS Jihlava. Kadeřnice a kosmetička patří mezi nejžádanější obory na středních odborných školách v zemi. Jejich uplatnění pak závisí na šikovnosti a celoživotním vzdělávání. Naopak obor dámská a pánská krejčová upadá v zapomnění. „V naší republice končí textilní obory. Nyní to snad zachraňují školy se zaměřením na návrhářství,“ dodala Jarmila Vondrušková.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Mladý módní tvůrce 2010 je už minulostí. Podle pořadatelů jsou vítězi všichni, kdo na školách v zemi udrží oděvní a textilní obory a jejich absolventi následně najdou uplatnění na trhu práce.

Mladí módní tvůrci soutěžili v Jihlavě.
Zdroj: ČT24