Vědci v jižních Čechách provádějí výzkum klíšťat

České Budějovice - Klíšťat je letos hodně a objevují se i tam, kde je lidé nečekají, třeba na sídlištích nebo na horách. Souviset to může například s klimatickými změnami. Potvrdit, nebo vyvrátit to chtějí rozsáhlým výzkumem v jižních Čechách a Bavorsku, podílet se na něm má Akademie věd a hned dvě univerzity.

Louka a les těsně u jednoho z českobudějovických sídlišť. Právě odtud pochází část klíšťat, která slouží jako zásobárna vzorků pro vědce z Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity a Akademie věd. Letos jejich nedostatkem rozhodně netrpí. Jan Erhardt z Biologického centra České Budějovice uvedl, že v posledních 14 dnech nasbírali poměrně velký počet samic, které jsou charakteristické červeným zadečkem.  Děkan Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity Libor Grubhoffer doplnil, že, podobně jako laická veřejnost, skutečně pozorují meziroční nárůst. Klíšťata se přitom už loni začala objevovat na horách, ve výškách nad 600 metrů nad mořem. Podle vědců masivně začala přibývat i třeba na chladnější Vysočině. Miloslava Starostová z ČHMÚ vysvětlila, že podle klimatických modelů se v perspektivě oteplí a do našich šířek se rozšíří i subtropické teplomilné rostliny a s nimi i živočichové.

Právě například vliv klimatických změn na rozšíření klíšťat by měl odhalit mimořádně rozsáhlý výzkum. Podílet se na něm budou vědci ze tří institucí, včetně Ústavu tropické medicíny mnichovské univerzity. Jak potvrdil koordinátor výzkumu Václav Hönig, Jihočeská univerzita počítá se třemi vlnami sběru. Celkově se bude sbírat v každé vlně ve 35 lokalitách.

Rozsáhlý výzkum klíšťat by měl v jižních Čechách a Bavorsku probíhat dva roky, první předběžné výsledky by ale vědci měli mít k dispozici už letos na podzim.