Knihovna v Liberci slaví výročí

Liberec (severní Čechy) – Deset let slouží Liberečanům nová budova Krajské vědecké knihovny. Nová knihovna vznikla koncem roku 2000 a její budova byla oceněna několika cenami. Stojí na místě staré synagogy, kterou vypálili nacisté v roce 1938. Patří k moderní architektuře města a k relativně známým českým stavbám. V jejím areálu se nachází i moderní synagoga a plní také funkci veřejné městské knihovny. Mimo jiné má největší dětské oddělení v Česku a denně ji navštíví v průměru přes dva tisíce lidí. Dnes se v rámci oslav mohli podívat i tam, kam normálně nesmějí.

Jedna z mála nových staveb, která se povedla. Tak knihovna dopadla v hodnocení libereckých architektů. Loni ji navštívilo 800 tisíc lidí a za deset let několik milionů. Podle knihovníků je nadčasová. „Nejsou tady žádné uzavřené kouty, stavba je taková průhledná. Jsou zde otevřené prostory a je možné vidět z jednoho konce na druhý. Příchozí se tady cítí dobře,“ uvedla ředitelka KVK Liberec Blanka Konvalinková. Stavba knihovny dostala název Stavba smíření, záštitu nad ní převzali tehdejší prezidenti Česka a Německa Václav Havel a Roman Herzog.

Na místě staré, kterou vypálili nacisti, ukrývá dvanáctipodlažní komplex také novou židovskou synagogu. Kromě ní se návštěvníkům v rámci oslav otevřelo i běžně nepřístupné zázemí budovy. Prohlédnout si mohli také kroniku světa z roku 1493 a další vzácné tisky z archivu. „Říkáme tomu trezor, název je převzatý ještě ze staré budovy. Je to však vlastně samostatná klimatizovaná místnost,“ prohlásil správce starých a vzácných tisků v knihovně Václav Kříček. I návštěvníci jsou spokojení: „Spousta krásné literatury, je to bezvadné. Vždycky jsem tady objevila všechno, co jsem potřebovala. Takže představy splňuje. Chybí mi však víc dětské literatury a fantasy knížek.“

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Knihovna do budoucna plánuje zlepšit elektronické služby, jako jsou například objednávky z domova, a prodloužit otevírací dobu.

Deset let slouží Liberečanům nová budova Krajské vědecké knihovny.
Zdroj: ČT24