Věže kláštera v Klokotech jsou kompletní

Klokoty (Táborsko) – Na Růžencovou kapli kláštera v Klokotech u Tábora se dnes vrátila věžička. Jde však pouze o kopii, rekonstrukce kaple totiž náhodou odhalila také velmi špatný stav kopule. Původní věžička byla natolik poničená, že se již nedala zachránit. Oprava kaple se tak tímto nečekaným výdajem prodražila o více než půl milionu korun. Část potřebné částky uhradí veřejná sbírka. Impozantní stavba poutního chrámu v Klokotech byla založena kolem roku 1700 v místě bývalého gotického kostelíka, dokončena byla v roce 1714. Vznikl zde neobyčejně působivý stavební soubor s půdorysem přibližně ve tvaru dvojitého kříže, který je jednou z nejcennějších kulturních památek regionu.

Klášter v Klokotech se opravuje už dvanáct let, žádnou z jeho deseti věží a věžiček však restaurátoři nenašli v tak špatném stavu. „Za náročnějších povětrnostních okolností by mohla spadnout,“ potvrdil stavební technik Miloslav Vavřík a farář Jiří Můčka doplnil: „Nebýt pomoci města Tábora a kraje, věž by se neopravila.“ Téměř dvoutunová věž se naposledy opravovala v padesátých a sedmdesátých letech. Tentokrát už ale musela zcela dolů a čekala ji dlouhá cesta z Tábora až do Slavonic. „Převážela se nastojato a před prvním mostem pracovníci museli odříznout hrotnici, aby projeli,“ vysvětlil Miloslav Vavřík.

Zpátky dorazila věž úplně nová a vleže, po dvou měsících na zemi a dvouhodinovém usazování je věžička zpátky nahoře. Na rozdíl od kaple, která tady stojí téměř tři sta let, zahajuje svůj úplně první rok existence. Klášter a fara se po letech devastace znovu probudily k životu na počátku devadesátých let. „Snažíme se veřejnosti zpřístupňovat i jednotlivé ambitové kaple a kostel. Aby se tady mohl každý zastavit a zakusit tu krásu,“ dodal Jiří Můčka.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)

Klokoty jsou vyhledávaným poutním místem a v současnosti i hlavním českým střediskem řádu oblátů Neposkvrněné Panny Marie. Jejich misionáři odsud odjíždějí pomáhat do celého světa.