Přerovské muzeum představuje české archeology v Egyptě

Přerov – Přerovské Muzeum Komenského představuje úspěchy českých archeologů v Egyptě tak, jak je na velkoformátových fotografiích zachytil Martin Frouz. Návštěvníci tak mohou obdivovat odkrývání staveb, nalezené předměty a mohou prostudovat i moderní archeologické postupy. Výstava připravená pro přerovský zámek čítá přes pět desítek fotografií a je rozdělena do tří částí podle oblastí s názvem Egypt, Abúsír a Poušť.

Soubor fotografií prezentuje vědecké aktivity Českého egyptologického ústavu Univerzity Karlovy, který působí v Praze a Káhiře. „Některé snímky byly již dříve prezentovány. Tato výstava však byla vytvořena speciálně pro galerii na přerovském zámku,“ uvedl při zahájení výstavy Martin Frouz. 

Reportáž Martiny Vysloužilové (zdroj: ČT24)

Jeho dlouholetá spolupráce s Českým egyptologickým ústavem mu umožnila nejen dokumentovat archeologické výzkumy, odkrývané stavby, ale i rekonstrukční práce, které směřují k záchraně těchto památek pro další generace. „Většina jeho práce se odehrává přímo v zemi na Nilu, ve výběru fotografií tedy nebylo možné pominout ani všední život současného Egypta,“ doplnil zástupce ředitele přerovského muzea Jiří Šmeral.   

Výstavní část s názvem Egypt zahrnuje nejen záběry všeobecně známých i méně prezentovaných památek Egypta, ale také scény každodenního života; nechybí zde ani letecký pohled na asuánskou přehradu. Druhá část Abúsír se věnuje archeologickému nalezišti, které leží přibližně 20 kilometrů od Káhiry. Jde o místo, které již více než 50 let zkoumají čeští egyptologové. Ve své činnosti se soustřeďují nejen na výzkum pyramidových komplexů a soukromých hrobek z doby stavitelů pyramid, ale i velkých šachtových hrobek z takzvané sajsko-perské doby. Ve třetí části Poušť se mohou návštěvníci vydat do nitra Libyjské pouště. 

Výstavu velkoformátových fotografií Martina Frouze najdou lidé v prvním patře přerovského zámku. Přístupná bude do 25. září.