Lidé z Holic s peticí proti sanitkám bez lékaře neuspěli

Holice - Pardubický kraj nevyhoví žádosti, kterou pomocí petice podali občané Holicka a která měla změnit systém záchranné zdravotnické služby regionu. Od srpna nejezdí o víkendech a večer ve všední den se sanitkou lékař. Petice to kritizovala. Takzvaný randevouz systém funguje v jiných krajích i v zahraničí. Lékař jezdí v sanitce jen v běžné pracovní době. Samosprávy tak reagují na to, že kmenových i externích lékařů u záchranné služby je nedostatek. To se nelíbí obyvatelům místních obcí, kteří svůj nesouhlas dali najevo v otevřeném dopise hejtmanovi. Kraj podle radní názor lidí respektuje, ale nic měnit nebude.

„Rozhodně to poškodí v první řadě pacienty buď na zdraví, nebo v krajním případě na životě, nebude-li v dostižné době na blízku lékař,“ řekl tehdy předseda Svazku obcí Loučná Josef Ulrych. Krajská radní Markéta Tauberová se nicméně domnívá, že laťka komfortu byla nastavena hodně vysoko: „Jsme kraj, kde jezdí nejvíc lékařů na počet obyvatel a rozlohu kraje, není to efektivní systém.“

Kraj se chce nyní zaměřit na obnovu vozového parku, který je zastaralý. V příštím roce pořídí zhruba sedm sanitek přibližně za dvacet milionů korun. Už v minulosti nákladně opravil a centralizoval středisko záchranné zdravotnické služby v Pardubicích. Modernizace stála 80 milionů korun. „Máme prvotřídní středisko. V minulých letech se ale nekupovaly sanitky a v tom vznikla disproporce,“ uvedl náměstek hejtmana Roman Línek (KDU-ČSL).

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Systém randevouz však kritizují po půlroce jeho fungování i další města a obce, především v okrajových částech regionu. Jde například o Hlinecko a Kralicko.   

Petiční archy
Zdroj: ČT24