Ani včerejší jednání patovou situaci v Hazlově nevyřešilo

Cheb – V Hazlově na Chebsku stále nikdo neví, kdo je a kdo není zastupitel, starosta Miroslav Všetečka proto včerejší jednání zastupitelstva ukončil po půl hodině. Obec totiž stále nemá stanovisko ministerstva vnitra ani rozhodnutí soudu ve věci rezignace Josefa Čapka (Změna pro Hazlov), navíc policie stále prošetřuje další dvě rezignace, které jsou ale zřejmě padělané. Zastupitelstvo proto nefunguje, což komplikuje i život v obci.

„Pozval jsem všechny zastupitele, bez ohledu na to, jestli je jejich mandát platný, na schůzku, protože musíme vyřešit havarijní stav ve škole,“ uvedl starosta. Okresní hygienik chce totiž školu v obci zavřít. Všetečka se přiklání k předčasným volbám, stejně jako část obyvatel Hazlova. Opozice ale volby odmítá: „Hrozilo, že po volbách začnou zase chodit falešné rezignace a vše se bude opakovat. Chceme konečně dořešit případ Josefa Čapka,“ uvedla Lenka Dvořáková (ZpH). 

Právě Čapkova rezignace, doručená na obec krátce po volbách, celý spor nastartovala. Čapek totiž tvrdí, že ji vědomě nepodepsal, proto nakonec nebyla přijata a Čapek se stal starostou. Jenže ředitel krajského úřadu v dubnu vyhověl stížnosti náhradníka za Čapka a rozhodl o zániku jeho mandátu. Krajský soud jeho žalobu na ředitele krajského úřadu sice zamítl, ale Čapek podal kasační stížnost – její vyřízení může trvat i roky.   

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

Dosavadní opozice si na jednání před dvěma týdny zvolila nové vedení obce v čele se starostkou Lenkou Dvořákovou. O stanovisko k legálnosti jednání požádali opoziční zastupitelé ministerstvo vnitra, to ale zatím nedorazilo. Navíc se jedna z rezignací, které teď dorazily na obecní úřad, týká právě Dvořákové, další pak Michala Zoufalého. Dvořáková ale tvrdí, že jsou oba podpisy falešné.

Funkci starosty proto stále vykonává Miroslav Všetečka – starosta z minulého funkčního období –, protože podle ministerstva nebyla loňská volba starosty po komunálních volbách platná. Podle starosty může za patovou situaci v Hazlově nejednoznačný výklad zákona, hlavně to, že zastupitel nemusí svou rezignaci podat osobně a navíc se ani nevyžaduje úřední ověření podpisu.