Hodonín trápí nelegální továrna na štěpku

Hodonín – Už druhým rokem funguje na okraji Hodonína nelegální výrobna dřevní štěpky. Letos v březnu hodonínský stavební úřad zakázal společnosti Petra Bio hlučný provoz a hrozí udělením půlmilionové pokuty. Majitel Zdeněk Bábíček ale přes zákazy úřadu a stížnosti lidí z okolí továrny pokračuje ve výrobě.

„Najednou tady byl velký hluk, ve dne, v noci, o víkendech. Zjistili jsme, že tady Petra Bio vyrábí štěpku pro elektrárnu. Začali jsme se proto pídit po tom, jestli zdejší hluk odpovídá normám,“ popsala obyvatelka Hodonína Edita Divácká. Vloni v srpnu podali stížnost na hygienickou stanici. Hygienici lidem odpověděli, že všechno je v pořádku. „Nemohl jsem spát, díval jsem se do stropu a čekal, kdy ten hluk přestane,“ přiblížil svoje pocity Petr Schmied z Hodonína.

Obyvatelé okrajové části města, ve které výrobna stojí, znovu stížnost podali až po půl roce. „Už se to nedalo vydržet, obrátili jsme se proto hned na několik úřadů – městský, stavební, živnostenský a znovu také na hygienu,“ řekla Divácká.

Zjistilo se, že firma nemá pro lokalitu povolení na výrobu štěpky pomocí drtiče a štěpkovače. „Firma neměla potřebné povolení, proto stavební úřad vydal rozhodnutí o zastavení výrobní činnosti a vyklizení areálu,“ vysvětlila mluvčí Hodonína Petra Kotásková. Podle stavebního úřadu je areál určen jen pro skladování cihel.

Reportáž Petra Albrechta (zdroj: ČT24)

Výroba pokračuje dál i přes zákaz. Firmě hrozí půlmilionová pokuta

Společnost Zdeňka Bábíčka měla už v březnu s výrobou štěpky přestat a areál vyklidit. Petra Bio však štěpku vyrábí dodnes. Po areálu se přes den pohybuje těžká technika, výroba pokračuje v omezeném režimu i v noci. A to přesto, že majiteli hrozí pokuta ve výši 500 tisíc korun.

Zdeněk Bábíček na opakované žádosti České televize o vyjádření nereagoval. Výrobu štěpky v Hodoníně se nyní pokouší zlegalizovat, s žádostí na povolení provozu se obrátil na hygienickou stanici. Hygienici mu povolení udělili, protože hlukové limity výroba nepřekračuje. Místní doufají, že stavební úřad bude přísnější a povolení nevydá.