Moravskoslezští silničáři tvrdí, že jsou na sníh připraveni

Ostrava - Silničáři dokončují poslední přípravy na zimu, podle meteorologů totiž tento týden začne sněžit a mrznout. V Moravskoslezském kraji mají silničáři na starosti přes tři tisíce kilometrů silnic. Soli si tentokrát zajistili více, aby o ni neměli nouzi jako loni.

Díky teplému počasí silničáři mohli až dosud sekat trávu, ořezávat dřeviny a opravovat výtluky. To teď končí. Začínají jim zimní starosti. „Probíhá příprava techniky, to znamená, že se přestavují letní nástavby na zimní – tak, aby technika byla schopna včas vyjet a provést zimní údržbu. Personál je připraven, dispečeři jsou v nepřetržité službě a řidiči jsou v pohotovosti,“ uklidňuje každoroční pesimisty technicko-provozní náměstek Správy silnic Moravskoslezského kraje Milan Novák.

Už dnes by mělo být počasí na většině území výrazně chladnější než v minulých dnech. Od pěti set metrů nad mořem má podle meteorologů sněžit. „V dalších dnech očekáváme ještě větší ochlazení, takže už zítra by mělo sněžit v celé České republice,“ tvrdí meteorolog ČHMÚ Ostrava Petr Drobek. Silničáři si v Moravskoslezském kraji připravili 25 tisíc tun soli a 50 tisíc tun kamenné drti a štěrku. Doufají, že to bude stačit.

„Ve srovnání s jinými roky jsme se předzásobili zhruba o sedm tun více, postavili jsme nové skladové kapacity,“ říká náměstek Správy silnic Moravskoslezského kraje Milan Novák. Od 1. listopadu musejí mít řidiči na vybraných silnicích označených sněhovou vločkou povinně zimní výbavu. Takových úseků je v Moravskoslezském kraji pět. K výměně pneumatik ale přimělo mnoho řidičů až varování meteorologů před brzkým nástupem zimy. Včera například do ostravských pneuservisů přišlo dvakrát více zákazníků než minulý týden. „Osmdesát procent zákazníků už má přezuto a zbývající opozdilci jezdí teď, protože hlásí sněžení,“ potvrdil majitel pneuservisu Josef Navrátil.

  • Příprava techniky na zimu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2120/211984.jpg
  • Příprava techniky na zimu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2120/211985.jpg