Ekologové z Mikulovic se nechtějí smířit s „odklizenou“ skládkou

Mikulovice (Pardubicko) – Stavební úřad v Pardubicích udělal tečku za deset let trvajícím sporem kvůli nepovoleným úpravám na  pozemcích  soukromého podnikatele Luďka Zahradníka v Mikulovících. Místní lidé dlouhou dobu upozorňovali na to, že Zahradníkova firma nedovoleně zavážela pozemek velkým množstvím zeminy a sutí. Celkem 8 tisíc kubíků navezeného nákladu prý vytvořilo na několika místech až devadesáticentimetrovou vrstvu a ohrozilo tak protipovodňovou ochranu okolí. Úřad ukončil spor tím, že nařídil firmě nápravu, která již proběhla. Podle ekologických aktivistů však není zdaleka dostatečná a nezbavuje ostatní obyvatele ohrožení v případě velké vody.

Zmíněný pozemek na okraji Mikulovic v současnosti připomíná běžné pole s obilím. Podle Václava Průška z místního Sdružení pro ekologii však zdání klame. Obilný lán je prý ve skutečnosti černou skládkou, kam firma Luďka Zahradníka odvážela nepotřebnou zeminu. Zvyšující se nánosy však podle kritiků zvýšili riziko povodňového ohrožení pro okolní domy. Případ se proto protáhl na deset let a skončil až u Nejvyššího správního soudu, který dal nakonec za pravdu ekologům. „Stanovil, že to musí (firma) uvést do původního stavu,“ uvedl Průšek.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Podnikatel prý soudnímu požadavku vyhověl a nepovolené terénní úpravy odstranil, uzavřel pardubický stavební úřad s tím, že pozemek nyní odpovídá dřívějším výškovým kvótám. Zástupci mikulovického sdružení však opakovaně nesouhlasí. „To, co říká stavební úřad, že je to v původním stavu… No to nevím, kde na to ten úřad přišel. Skutečně odsud neodvezl ani jedno kolečko,“ reagoval Průšek.

Pozemek firmy Luďka Zahradníka
Zdroj: ČT24

I po formálním ukončení letitého sporu se tak místní aktivisté s konečným odůvodnění zřejmě nesmíří a jsou připraveni podat na pracovníky stavebního úřadu žalobu – navzdory tomu, že právě stavební úřad se právními posudky zaštiťuje. „Soudní znalci prostě tvrdí, že ten terén je dneska v tom stavu, do jakého jsme ho nařizovali uvést,“ uvedl vedoucí stavebního úřadu Jiří Vopršal. Sám Luděk Zahradník žádosti o rozhovor prozatím odmítá.