Peníze na obchvat Frýdku-Místku jsou, stavět se začne příští rok

Frýdek–Místek - Ministerstvo dopravy našlo peníze na obchvat Frýdku-Místku. Potvrdil to jeho mluvčí Jakub Ptačinský. Stavba může začít příští rok. Ředitelství silnic a dálnic teď musí co nejrychleji získat chybějící pozemky. Obchvat bude stát přes čtyři miliardy korun. Pokud už jeho stavbu nic nezdrží, do čtyř let by se po něm mělo začít jezdit.

Až 45 tisíc aut projede denně Frýdkem-Místkem. Situace se výrazně zhoršila poté, co v nedalekých Nošovicích zahájila výrobu společnost Hyundai. Podle vedení města je takový stav neúnosný. Stavbu obchvatu ale oddaluje řada problémů. K těm hlavním patřily peníze. Ministerstvo dopravy teď oznámilo, že přece jen budou. „O penězích pro rok 2011 se v tuto chvíli rozhoduje, připravujeme rozpočet státního fondu pro příští rok. Jsme ale připraveni ve druhé polovině roku 2011 začít s přípravnými pracemi,“ uvedl mluvčí ministerstva dopravy Jakub Ptačinský.

„My jsme určitě nadšeni, protože to byla naše dlouhodobá práce a úsilí, aby se ten obchvat začal stavět, aby se ulevilo šedesáti tisícům obyvatel města od dopravy a výfukových plynů,“ říká nadšeně mluvčí Magistrátu města Frýdek-Místek Jana Matějíková. Ministerstvo dopravy pod vedením Víta Bárty několik měsíců tvrdilo, že na obchvat Frýdku- Místku už státu nezbývají peníze. Tak to bylo ještě začátkem listopadu. Teď je situace jiná. Připravený plán rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury ministerstvo změnilo.

„Pan ministr tvrdým vyjednáváním dosáhl výrazných úspor a to nám v tuto chvíli umožňuje stavět to, co jsme si podle původních rozpočtů mysleli, že stavět nebude možné,“ tvrdí mluvčí ministerstva dopravy Jakub Ptačinský. Podle politických oponentů se ale nabízí i jiný důvod. Ve Frýdku-Místku má totiž teď po volbách post náměstka primátora pro dopravu obsadit zástupce Věcí veřejných. Dosud toto místo zastává sociální demokrat Michal Pobucký. „To můžou být spekulace. Je ale pravdou, že nový náměstek Dalibor Hrabec je ze strany Věci veřejné – stejně jako ministr Bárta,“ potvrdila mluvčí Magistrátu města Frýdek-Místek Jana Matějíková.

  • Provoz ve F-M autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2126/212590.jpg
  • Obchvat autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2126/212591.jpg