Výsledky veřejné soutěže na obnovu Jordánu jsou neplatné

Tábor - Výsledek výběrového řízení na obnovu táborské nádrže Jordán zrušil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Komise musí znovu zařadit do užšího výběru nejlevnější nabídku. Tábor by tak mohl ušetřit až 100 milionů korun. Na druhou stranu hrozí, že v případě odvolání některého z účastníků, přijde město o více než 400 milionů z evropské dotace.

Podle antimonopolního úřadu Tábor nedodržel zákon o veřejných zakázkách, protože komise při posouzení cen nepostupovala transparentně. “Ke každému posudku, který se vypracuje, se musí vyjádřit i daný soutěžitel a toto nebylo ve všech postupech dodrženo,“ vysvětlil Petr Rafaj, předseda ÚOHS.

Rozhodnutí úřadu dalo za pravdu kritikům. Na to, že výběrové řízení nebylo v pořádku, upozorňovali hned po vyhlášení vítěze například zastupitelé za stranu zelených. “Bylo už v podstatě téměř jisté, že firma s nejvýhodnější cenou bude vyřazena,“ řekla dříve ČT zastupitelka Michaela Petrová ze Strany zelených.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)

O novém vítězi bude výběrová komise rozhodovat už v novém, povolebním složení. Starosta Tábora Jiří Fišer prohlásil, že pokud by se v tuto chvíli někdo odvolal, celá situace by se dostala do určité časové tísně. Podle něj je pro město podstatné to, že do konce března by tento potenciální zájemce musel předložit veškeré doklady pro uzavření dotační smlouvy.

Město by zřejmě muselo už po druhé požádat Státní fond životního prostředí o posunutí termínu.  Pokud by mu nevyhověl, dotace by propadla. Výpust by radnice musela vybudovat z vlastních prostředků a bez odbahnění. To by byla dobrá zpráva pro jeho odpůrce i z Plané nad Lužnicí. Pokud se podle táborského starosty prokáže, že jordánské bahno do pískovny skutečně nepatří, bude se vozit jinam.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24