Bruntálská policie bude kvůli vandalům posilovat noční hlídky

Bruntál - Městská policie v Bruntále posílí od 1. prosince své hlídky. Ve městě se totiž především v páteční a sobotní noci množí případy vandalství. Jejich nápravu musí potom město platit ze svého rozpočtu. Ročně tak radnice vydá ze své kasy až několik desítek tisíc korun.

Vyvrácené nebo zohýbané dopravní značky, převrácené kontejnery a rušení nočního klidu – to jsou nejčastější projevy vandalismu v Bruntále. Nové vedení proto rozhodlo, že městská policie posílí své hlídky v noci z pátku na sobotu a ze soboty na neděli. Obyvatelé toto rozhodnutí vesměs přivítali s povděkem, protože se často báli v noci vycházet z domu. Městská policie se zaměří především na centrum města a na okolí zábavních podniků. Strážníci budou provádět kontroly i přímo v restauračních zařízeních.

„Hrozí jim sankce podle přestupkového zákona do tisíce korun, pokud tam způsobí nějakou škodu, tak náhrada škody, pokud by tu škodu způsobili větší než pět tisíc, tak už je to samozřejmě trestný čin,“ říká ředitel Městské policie Bruntál Pavel Petr. „Jde nám o tom, aby tento režim byl jak preventivní, tak samozřejmě represivní. Byli bychom rádi, kdyby se nám podařilo dosáhnout stavu, kdy zejména to rušení nočního klidu bude eliminováno na minimální úroveň,“ uvedl starosta Bruntálu Petr Rys.

„Nejde pouze o vandalství, ale může jít i o jiné přečiny závažnějšího charakteru, jako je třeba násilí, kterému chceme tímto preventivním opatřením předcházet,“ dodal tiskový mluvčí Bruntálu Jiří Ondrášek. U městské policie v Bruntále pracuje téměř dvacet strážníků. Vedení nebude ze strategických důvodů zveřejňovat, kolik přesně se jich bude v ulicích pohybovat.

  • Hlídka městské policie autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2129/212831.jpg
  • Vyvrácená značka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2129/212833.jpg