Výstava vánočních ozdob přináší inspiraci

Liberec - Výstavu vánočních ozdob připravilo jablonecké Muzeum skla a bižuterie. Poprvé na ní představuje svou unikátní sbírku a připomíná taky historii této tradiční výroby v regionu. Nezastavila ji ani krize sklářského průmyslu. V současné době oživuje poptávka po tomto sortimentu jak v Evropě, tak i v zámoří.

Škrobem dekorované ozdoby firmy Berger z roku 1933 patří k nejstarším u nás. Newyorská dvojčata, vlastenecké vánoční ozdoby, byly vyrobené po teroristických útocích v roce 2001. Nejpopulárnější ale stejně zůstává klasika – červená a zlatá. Sbírka jabloneckého muzea čítá šestnáct tisíc ozdob. Vystavuje jich tři tisíce. „Pokud víme, tak na světě neexistuje sbírka, která by byla početnější a pestrostí srovnatelná s tou jabloneckou,“ upozorňuje kurátor výstavy Petr Nový.  

Podstatu sbírky tvoří ozdoby ze vzorkovny někdejšího sklářského kolosu Jablonex Group, ale najdou se v ní i luxusní série a ozdoby vyrobené na zakázku. „Pokud přišel zákazník a zadal si, jakou věc chce, tak jsme vytvořili formu a udělali vánoční ozdobu podle jeho přání,“ vysvětluje kurátorka výstavy Dagmar Havlíčková.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Menší firmy na Jablonecku vyrábějí vánoční ozdoby dál. Po krizi před třemi lety jejich vývoz opět roste. Největší vývozce trží stovky milionů korun ročně. „Největší vývoz je do Rakouska, Německa, Holandska, Itálie. V zámoří se to týká USA a Austrálie,“ vypočítává společník firmy ORNEX Jablonec nad Nisou Josef Dvořák. „Výroba vánočních ozdob je segment, který stojí a padá se šikovností řemeslníka. Také se předpokládá, že tento produkt není úplně levný a zákazník je na to zvyklý,“ doplňuje Petr Nový.  

Výstava poslouží i jako inspirace. Zatímco poslední roky byla v kurzu barva fialová a její odstíny, příští vánoce by podle návrhářů měly být ve zlaté, hnědé a bílé. Záležet ale bude hlavně na zákaznících.