Zoo v Olomouci zažila trojnásobné křtiny

Olomouc - Hned troje křtiny zažila dnes olomoucká zoo na Svatém Kopečku. V rolích kmotřenců se ocitla pětiměsíční žirafa, která se nově pyšní jménem Zuzana, a samičky mravenečníků - ty dostaly jména Žofie a Ofélie. V únoru narozená Zuzana je již 51. mládětem žiraf Rotschildových narozených v Olomouci. Její matkou je uměle odchovaná sedmnáctiletá Amila, osmiletý otec Marc přišel z Nizozemska.

"Zuzana je dosti plachá. Některé žirafy přijdou, ale ona si stále udržuje odstup. Zůstane v zoologické zahradě, máme k ní záložního samce," řekl ošetřovatel Pavel Vidlář. Kmotrem žirafy se stal náměstek olomouckého primátora Martin Major - ten uvedl, že žirafy od dětství patří k jeho nejoblíbenějším zvířatům.

Žirafy
Zdroj: Vladislav Galgonek/ČTK

Křtu se dnes dočkaly i dvě samičky mravenečníka. Dosud chovatelé sestrám říkali Tera a Tasa, ode dneška ale nesou nová jména. Vymysleli je pro ně kmotři - primátor Olomouce Martin Novotný a jeho náměstek Jan Holpuch, jemuž pomohla i dcera. „Původně jsem měl vymyšlenou Marii, ale dcera s tím moc spokojená nebyla. Takže nakonec je to Žofka,“ uvedl Holpuch. Primátora jméno Ofélie napadlo cestou do zoo v autě. Samičky dostaly nejen zásobu vajec, ale i plyšovou figurku Ferdy mravence. Kmotři si je pochovali v náručí i přesto, že zvířata mají přezdívku „smraďoch pralesa“.

Samičky mravenečníka čtyřprstého jsou druhým a třetím mládětem tohoto druhu narozeným v Česku. Podle mluvčí zoologické zahrady Hany Labské se dosud v žádné jiné české zoo mravenečník nenarodil. „Musí se jim zajistit všechny potřebné podmínky. Závisí hlavně na potravě. V přírodě se živí mravenci a termity a u nás jim musíme dělat náhradní stravu. Musíme to vychytat tak, aby neměli žádné zdravotní problémy,“ uvedla ošetřovatelka Hana Dostálová. V březnu se v zoo narodilo další mládě mravenečníka - Dorotka, pokřtěno bylo v květnu.