Největší rybí betlém je k vidění u Karlova mostu

Praha – Možnost shlédnout staré betlémy, které vycházejí z různých tradic, mají ode dneška návštěvníci pražského Muzea Karlova mostu. Letošním unikátem je velký Vltavský rybí betlém. Výstavu připravilo muzeum ve spolupráci s Rytířským řádem Křižovníků s červenou hvězdou v rámci každoročního konání cyklu Betlémy u Karlova mostu, široká přehlídka exponátů je k vidění v historických prostorách budovy. Tak jako každý rok i tentokráte se návštěvníci budou moci těšit na nové a naprosto unikátní betlémy, vycházející z rozličných tradic.

V pořadí již čtvrtý ročník výstavy se tentokrát soustředil na betlémy vyrobené z papíru, většina z nich pochází z přelomu 19. a 20. století. Nejstarším je ručně malovaný betlém z roku 1850. „To bylo pro chudé lidi, kteří si betlémy nedovedli vyrobit sami a neměli peníze, aby si mohli dovolit drahé řezby,“ uvedl předseda Spolku českých betlemářů Milan Zábranský.

Za pozornost stojí betlém z roku 1920, který je věnován zrození Československa. Například jako Svatý Josef je tam znázorněn Tomáš Garrigue Masaryk. „Jsou tam spojenci, jsou tam nepřátelé. Je tam Turek, je tam Prušák a Ježíšek, což je ta právě zrozená republika,“ popsal Zábranský.

Reportáž Pavla Štrunce (zdroj: ČT24)

Novinkou letošního adventu v Muzeu Karlova mostu je unikátní Vltavský rybí betlém. Znázorňuje členy svaté rodiny v nezvyklé kompozici, jeho dominantou je obří akvárium s živými kapry. „Může se to zdát jako divný nápad, ale v raném křesťanství se Ježíš znázorňoval ve zkratce jako ryba. Máme dochované památky, jako ryba je Ježíš znázorněn například v římských katakombách,“ vysvětlil kurátor výstavy Miroslav Kindl a Miroslav Marek z Muzea rekordů Pelhřimov doplnil: „Vltavský rybí betlém bude zapsán do české knihy rekordů jako největší rybí betlém s největším počtem postav. Je jich tam 22 a celá instalace i s obřím akváriem váží téměř 3 tuny!“

Výstavu doplňuje mimo jiné pravý africký betlém z mahagonového dřeva, další se 115 postavičkami je z kukuřičného šustí. A ani letos nepřijdou návštěvníci o ten tradiční – slaměný. Samotní návštěvníci jsou spokojení: „Vernisáž navštěvujeme každý rok, pomáhá nám naladit se na adventní čas. Nejvíc se mi líbí ten v životní velikosti.“

Výstava betlémů v historické budově pražského Muzea Karlova mostu potrvá do 6. února.