Pozemkový fond prý prodával soukromníkům pozemky pod R6

Karlovy Vary – Kvůli výstavbě silnice R6 z Prahy do Karlových Varů se rozhořel spor mezi Ředitelstvím silnic a dálnic a pozemkovým fondem. Stavba byla loni v létě kvůli úsporám pozastavena, když ale ŘSD začalo znovu o výkupu lukrativních pozemků jednat, tak zjistilo, že se s pozemky mezitím obchodovalo. A prý se do těchto obchodů zapojil i pozemkový fond - ačkoliv už bylo jasné, kudy silnice povede, tak prý tyto pozemky prodal soukromým osobám. Fond ale veškerá nařčení odmítá.

Ředitel karlovarského ŘSD Pavel Rődl prý má informace, že svého majitele změnilo zhruba 20 hektarů pozemků. Tyto převody prý ale nelze právně napadnout, protože je zákon nezakazuje. Zástupci kraje proto alespoň vyzvali pozemkový fond, aby parcely nutné pro výstavbu R6 ochránil. 

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Fond ovšem podezření odmítá, podle jeho mluvčího Ivo Vysoudila nebylo zjištěno, že by docházelo ke spekulativnímu skupování pozemků a do dnešního dne prý fond neeviduje jedinou stížnost, která by se zmíněných pozemků týkala. 

Výstavba rychlostní silnice R6 je důležitá pro bezpečnost řidičů i rozvoj celého Karlovarského kraje. Jeho zástupci jsou ovšem přesvědčeni, že komplikace při výkupu pozemků stavbu zbytečně zpomalí.