Ve Frýdku-Místku si policisté vycházejí vstříc

Frýdek-Místek (Moravskoslezský kraj) – Frýdecko-místečtí policisté Pavel Barták a Rudolf Matuszek začali před soudem vysvětlovat, proč se snažili zakrýt údajný alkohol za volantem automobilu úředníka městského magistrátu. Ivo Juřica, sám bývalý příslušník policie, přitom podle státního žalobce spáchal hned několik přestupků a před strážníky městské policie se dal dokonce na útěk. Policisté byli postaveni mimo službu a případem se zabývá soud. Znalci poměrů případ hodnotí jako skutečně nebývalý.

Za volantem vozu seděl úředník odboru dopravy frýdecko-místeckého magistrátu Ivo Juřica, na sedadle spolujezdce měl sud piva a vzadu malé dítě. Vjel do jednosměrky a vzápětí jej zastavili strážníci, chtěli po něm dechovou zkoušku. Ivo Juřica se však dal na útěk. „Dozvěděl se o tom řidičův kamarád, velitel směny OO PČR , který policistovi na místo řešení dopravního přestupku zatelefonoval a požádal ho, aby to nějak vyřešil,“ uvedl státní zástupce Alois Dlouhý.

Policista Barták svému nadřízenému Matuszkovi vyšel vstříc a úředníkovi Juřicovi test na alkohol odpustil. O několik dnů později však vše vyšlo najevo. Matuszek podle žalobce okamžitě začal Bartákovi radit, jak se dostat z maléru a dokonce o tom měl sepsat úřední záznam. Oba skončili před soudem a navíc jsou mimo službu. „Myslím, že jsem z té situace dostatečně poučený,“ prohlásil obžalovaný Pavel Barták. Rudolf Matuszek případ raději nekomentuje. „Za 9 let, kdy se zabývám policejní kriminalitou, jsem se s takovým případem nesetkal. Aby nadřízený, který má být pro své podřízené vzorem, žádal po policistovi evidentně nezákonný postup,“ dodal Alois Dlouhý. Ivo Juřica je stále zaměstnancem frýdecko-místecké radnice. Od dubna, kdy se incident odehrál, je na nemocenské, jeho přestupek úředníci ještě nevyřešili.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)

Ivo Juřica se do problémů se zákonem dostal již jednou. Před devíti lety, ještě jako policista, dostal trest za to, že řídil opilý a zavinil dopravní nehodu. U policie skončil a začal pracovat na odboru dopravy frýdecko-místeckého magistrátu.

Ve Frýdku-Místku si policisté vycházejí vstříc.
Zdroj: ČT24