V Č. Budějovicích nebude letos kluziště, ani oslavy Silvestra

České Budějovice - Obyvatelé řady jihočeských měst se letos budou muset obejít bez oficiálních silvestrovských oslav. V obecních i městských pokladnách chybí před koncem roku miliony korun. Omezeny budou i další aktivity v rámci adventních oslav. Například na náměstí v Českých Budějovicích nebude kluziště.

„Budějovičtí dokázali v těch předchozích letech, že se 31. prosince dokáží na náměstí sejít a Silvestra oslavit bez toho, aby ho musel magistrát organizovat,“ domnívá se primátor Českých Budějovic Juraj Thoma ze sdružení Občané pro Budějovice. Ve městě letos nebude na náměstí ani obvyklé kluziště, které – nejen kvůli vstupu zdarma - využívaly tisíce lidí. Ledovou plochu sice platil z větší části sponzor, město by ale i tak muselo přidat necelý milion a půl. V městské pokladně ale tolik peněz k dispozici není. Podle Thomy o tom, že kluziště letos nebude, rozhodla ještě předchozí rada města. Opozice to ale kritizuje. Atrakce podle nich pomáhala obchodníkům a restauratérům v centru města. „Jedno pracovní místo pro radního je přibližně dva a půl milionu korun, a to jsou přesně dva příspěvky na kluziště,“ uvedl bývalý náměstek primátora František Jelen (ODS).

Nešetří ale jen v Českých Budějovicích. Dokonce na polovinu snížili výdaje na adventní oslavy i v Českém Krumlově. „Poprosili jsme všechny zúčastněné organizace, aby vystupovaly buď zadarmo, nebo sponzorsky,“ uvedl starosta Českého Krumlova Dalibor Carda. Minimálně stovky tisíc korun chtějí do konce roku ušetřit i další města, například Jindřichův Hradec.

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)