Novojičínské onkologické centrum má nové vybavení

Nový Jičín - Pacienti s rakovinou na Novojičínsku budou čekat na vyšetření mnohem kratší dobu. Onkologické centrum v Novém Jičíně totiž získalo čtrnáct nových přístrojů, mezi nimi i špičkový počítačový tomograf. Přispěla na ně zejména Evropská unie. Nemocnice se tak řadí k dalším dvanácti certifikovaným komplexním onkologickým centrům v České republice.

Přístroje za bezmála 80 milionů korun – od ultrazvuku přes skiagrafické stěny, pojízdné rentgeny, lasery na plicní metastázy až po počítačový tomograf, takzvané CT. To je nové vybavení komplexního onkologického centra v Novém Jičíně. Zaplatila jej z velké části Evropská unie, přispěl i kraj. „Zkrátí se čekací doba, kterou museli pacienti netrpělivě čekat na diagnózu a pak i na léčbu. V případě rakoviny to mnohdy znamená zachráněný život. Byla to otázka několika týdnů, teď je to několik dnů,“ řekl ředitel novojičínské nemocnice Tomáš Nykel.

Novojičínské onkologické centrum je třináctým onkologickým centrem v ČR. Lékaři plánují právě na tomto přístroji vyšetřit více než třicet pacientů denně. Počítačový tomograf je vybaven moderním softwarem, který doktorům urychlí jak určování diagnózy, tak samotnou léčbu. Lékaři si ale pochvalují i jeho ryze praktické parametry – vyšší průměr otvoru nebo vyšší nosnost stolu. „Někteří pacienti, kteří byli těžší, museli dřív jezdit na vyšetření do jiných nemocnic,“ uvedl primář radiologického oddělení Nemocnice Nový Jičín Marek Velkoborský.

Kraj má s novojičínskou nemocnicí velké plány. Investice za stamiliony korun by ji měly čekat i v příštích letech. „My na příští rok plánujeme rekonstrukce operačních sálů, ARO. To jsou investice, které jsou nastavené, a změny by měli pocítit hlavně pacienti z blízkého okolí,“ uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Karel Konečný. Komplexní onkologická centra dosud byla jen v krajských městech, Nový Jičín je tak mezi nimi výjimkou. Severomoravští pacienti můžou využívat i centra v Ostravě nebo Olomouci. Právě tam dnes začínají onkologické dny, které potrvají do pátku.

  • Nový počítačový tomograf autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2142/214102.jpg
  • Radiodiagnostické oddělení autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2142/214103.jpg