Boj o rozpočet Středočeského kraje

Praha - Středočeský kraj bude muset v příštím roce hospodařit s částkou o miliardu nižší, než původně předpokládal. Investice do dopravy i sociální oblasti klesnou o stovky milionů korun. Kraj se také chystá propustit sedmdesát pět úředníků. Hejtman David Rath to odůvodňuje vládními škrty. Opozice ale vedení kraje kritizuje, že neumí hospodařit.

Bez tradiční slovní přestřelky mezi současným hejtmanem Davidem Rathem a exhejtmanem Petrem Bendlem se neobejde žádné zasedání středočeských zastupitelů. Tentokrát se do sebe pustili kvůli rozpočtu kraje. „Měli jste 1,6 mld. korun přebytku, dále máte 12 mld. z EU. Jde jen o vaši neschopnost dát to dohromady,“ tvrdí bývalý hejtman Petr Bendl. „Z vašich úst hovořit o fondech EU je skutečně nehoráznost největšího rozsahu. Vy byste se měli stydět za to, co vaše vláda udělala krajům,“ kontruje současný hejtman David Rath.  

Kvůli vládním škrtům dostane kraj od státu na příští rok o miliardu korun méně. Projeví se to téměř ve všech oblastech. Jen na provoz sociálních ústavů pošle kraj o dvě stě milionů míň, investovat se tolik nebude ani do dopravní obslužnosti. „Nejspíš bude muset dojít ke zdražení jízdného a současně ke zrušení celé řady spojů,“ naznačuje David Rath. „Není na údržbu, není na základní investice. Místo toho se utrácí za nesmyslné věci a projekty,“ upozorňuje Petr Bendl. 

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Středočeský kraj dostane příští rok od státu o 12 milionů korun méně i na výkon státní správy. Chystá se proto velké propouštění. Z 670 pracovníků jich na krajském úřadě zůstane jen 595. Při hlasování o rozpočtu byla sice opozice proti, ale sociální demokraté s podporou komunistů rozpočet na příští rok nakonec schválili. Téměř miliardový schodek chce vedení kraje pokrýt z úvěru a z přebytku letošního hospodaření.