Olomouc bude příští rok hospodařit s vyrovnaným rozpočtem

Olomouc - Olomouc bude v příštím roce hospodařit s vyrovnaným rozpočtem přesahujícím dvě miliardy korun. Takový návrh sestavila nová koalice složená z ODS, TOP 09 a lidovců. Uspořit se radní rozhodli hlavně na chodu magistrátu, a to téměř 60 milionů korun. Návrh rozpočtu musí ještě schválit zastupitelé.

Ekonomové pro letošní rok sestavili finanční plán města s příjmy těsně pod dvě miliardy korun. Vyšší příjmy a nižší náklady tak radním vytvořily větší prostor pro investice. „Pro rok 2011 je na investice 600 milionů korun. Tato částka je o 182 milionu vyšší než v roce minulém,“ uvedl náměstek primátora Martin Major. Více než 100 milionů půjde školám - na zateplení a výměnu oken. Stejnou částku chtějí radní investovat do rekonstrukce výstaviště Flora i na protipovodňová opatření ve městě. Co nejvíce se vedení města rozhodlo ušetřit u sebe.

Tvrdí, že na provozu magistrátu uspoří 60 miliónů korun. „Nebudeme obsazovat uvolněná místa tím, že budeme nabírat nové pracovníky, ale budeme hledat, jak rozdělit práci a přesunout pracovníky. Další položkou byly úspory v nakupovaných službách,“ řekl náměstek primátora Ivo Vlach. „Nebylo to žádné přetahování se jednotlivých politických stran o nějaké své priority, bylo to metodické jednání,“ pochvaluje si primátor města Olomouce Martin Novotný.

Opozice se k návrhu rozpočtu zatím nevyjádřila. „Materiály stran rozpočtu se ke mně ještě nedostaly. Pak teprve provedeme hrubší analýzu a pak se k tomu můžeme vyjádřit,“ řekl opoziční zastupitel Jiří Rozbořil. I přes plánované úspory ale město nebude mít dostatek vlastních zdrojů na výdaje a investice. Počítá proto s dalším čerpáním úvěru od Evropské investiční banky. Návrh rozpočtu města teď budou schvalovat zastupitelé. Radní jim ho předloží 21. prosince.

  • Olomoucký magistrát autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2145/214423.jpg
  • Vedení města autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2145/214424.jpg