Hradecký kraj zruší všechny lůžkové části opočenské nemocnice

Hradec Králové - Královéhradecký kraj v průběhu prvního pololetí příštího roku zruší všechny lůžkové části nemocnice v Opočně na Rychnovsku. V areálu zůstane jen ambulance, laboratoře, rentgen a zdravotnická záchranná služba, rozhodli dnes krajští zastupitelé. Kraj omezením provozu ušetří zhruba 25 milionů korun. Lůžková péče bude podle záměru kraje převedená do nemocnice v Náchodě a Rychnově nad Kněžnou, kdy by měli najít práci také lékaři z Opočna.

„Kapacity jsou takové, že nemocnice by mohly péči zvládnout,“ řekl na jednání zastupitelům předseda zdravotního výboru zastupitelstva Jiří Veselý. Kraj původně zvažoval rekonstrukci areálu opočenské nemocnice, odborná skupina ale v září navrhla zrušení lůžkové části. Záměr podpořili v listopadu také radní. „Přiblížit vybavení opočenské nemocnice současným požadavkům na poskytování zdravotnických služeb by představovalo investici v desítkách milionů korun. I tak by nemocnice poskytovala pouze omezené služby,“ uvedla po jednání radní Jana Třešňáková (ČSSD).

Kvůli chybějící klimatizaci na operačních sálech skončily letos v červnu na opočenské chirurgii operace, proti uzavření chirurgie protestovaly stovky lidí. Jde podle nich o skrytou a utajenou likvidaci nemocnice. Obávali se také zhoršení dostupnosti zdravotnické péče.

O opočenskou nemocnici se od září zajímá polská společnost EMC Instytut Medyczny. Ta v Polsku provozuje osm nemocnic a 15 zdravotnických zařízení a působí i v Irsku. Kraj k tomu dříve uvedl, že konkrétní závěr k nabídce nebude do doby, než bude definitivně jasná budoucnost nemocnice. Ředitel královéhradecké pobočky Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Pavel Pechánek dnes na jednání zastupitelů uvedl, že VZP neuzavře smlouvu o provoz lůžkové části opočenské nemocnice s žádným soukromým subjektem.

Polský investor chce koupit ztrátovou nemocnici v Opočně, kraj to odmítl.
Zdroj: ČT24