Specialisté dokončili likvidaci nebezpečného materiálu v Bělé na Svitavsku

Bělá nad Svitavou – Po dvou měsících skončila v Bělé nad Svitavou likvidace nebezpečného materiálu, který policie objevila domě 45letého muže s trvalým pobytem v Německu. Odborníci v domě objevili zbraně, chemikálie i výbušniny, podle hejtmana Pardubického kraje Radko Martínka (ČSSD) tam muž nashromáždil sedm tun nebezpečného materiálu, který se musel postupně odvozit do ostravské spalovny. Likvidace nelegální skládky se obešla bez problémů, specialisté ji dokonce ukončili o měsíc dřív. V Bělé tak už zůstává pouze komunální odpad.

„Konvoj vyrazil během dopoledne v doprovodu služebních vozidel i policejního vrtulníku. Objekt byl po celou dobu nálezu a jeho likvidace zajištěn proti neoprávněnému vniknutí a manipulaci s chemickými látkami policisty z celého kraje,“ uvedla policejní mluvčí Eva Maturová. Celou likvidaci nebezpečného odpadu platí kraj, stát bude asi tři miliony korun. Část nákladů slíbil uhradit i stát z krizového fondu. 

Pětačtyřicetiletý muž skončil ve vazbě a krátce po zadržení ho policie obvinila z trestných činů nedovoleného ozbrojování a z výroby a přechovávání jaderného materiálu. Za to mu hrozí až pět let vězení. Muž i nadále zůstává v policejní cele a na vyšetřování je uvaleno informační embargo.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Shromažďování sloučenin s obsahem uranu nebo vojenských samopalů bylo prý pro muže koníčkem. V hledáčku ho má ale i německá policie, v jeho bytě v Koblenci totiž našla velké množství chemikálií, munici nebo rozbušky.