Rybářský ráj a golfové hřiště místo měsíční krajiny

Karviná - Celkem 3,6 miliardy korun stála od roku 1991 obnova území, které bylo poničeno při důlní činnosti firmy OKD. Celkem už bylo rekultivováno přes 1 500 hektarů narušeného území, letos se pracuje na 55 rekultivačních projektech. Na místech, kde kdysi stávaly domy i celé město, jsou rybníky a lesy, kam lidé budou chodit za odpočinkem, vznikl tam i prostor pro lehký průmysl. Obnova celého území ale potrvá další desítky let.

Podle mluvčího OKD Vladislava Sobola nyní obnovou prochází například dvě třetiny plochy města Karviné, přičemž lidé obývají jen zhruba třetinu území města. „Teď si město, podnikatelé a všichni, kteří v regionu žijí, musí uvědomit, že mají obrovskou příležitost využít to území, ať už pro rekreaci nebo pro nějaké podnikání,“ řekl Sobol. V Karviné těžba zničila například celou městskou část Solca. Z dřívějšího historického centra zůstal stát jen „starý“ kostel, ten novější těžbu nepřežil. Z kostela sv. Petra Alkantary je turistická atrakce: kostel je totiž výrazně nakloněný. Kvůli poddolování poklesl o 37 metrů. Hřbitov je dnes o něco výše než kostel, od kterého se k němu kdysi jezdilo z kopce na saních.

Nenávratně zmizely honosná radnice, Larischův zámek i s unikátním parkem a pivovar. Podle Vlasty Vaculíková z rekultivačního útvaru OKD potrvá obnova celého území po Solce ještě sedm nebo osm let. „Demolovalo se tu celé město, suť zůstala na místě, ani se řádně neodstranily všechny části budov. Pět let trvá jenom biologická rekultivace,“ uvedla. „Budou tady nové cyklostezky, nové relaxační zóny, pěší areály a naučné stezky. Pomalu se už na tom začíná pracovat,“ slibuje mluvčí Karviné Šárka Swiderová.

V údolí, kterým tekla Lazecká stružka, je teď jezero

Obnovu má za sebou i území v Lazech, kde stávaly hornické kolonie. Po těch už není ani stopa. V údolí, kterým tekla Lazecká stružka, je teď jezero. „Bylo to tady koncipováno jako volné území, aby se to co nejvíc přiblížilo přirozené krajině. Jezero jsme tu nechali jako přírodní prvek,“ řekla Vaculíková. Jezero láká rybáře, kolem chodí lidé venčit psy, své modely tu pouštějí letečtí modeláři a zalesněný terén využívají mladí motokrosaři z Orlové. V budoucnu by sem měla vést cyklostezka. „Prostředí je tu pěkné, je vidět, že je tu odveden kus práce. Tady se dá chytit absolutně všecko, kapr, lín, štika, candát,“ pochvaluje si místní rybář.

Obnova dalšího brownfieldu - areálu bývalého dolu František přijde na více než 370 milionů korun. Hotova má být na začátku roku 2014, změny prostředí jsou tady vidět už v těchto dnech. Asi nejznámější rekultivovanou oblastí na Karvinsku je ale golfový areál Lipiny. Dokončen měl být už v minulém roce. „Hlavním důvodem zpoždění byly povodně, které nám trošku zkomplikovaly terénní práce, hlavně se neuchytila tráva tak, jak měla,“ vysvětluje mluvčí OKD Vladimír Sobol. „To území je výborně vidět z příjezdové cesty k městu, konečně tak bude příjezdová cesta dobře vypadat,“ dodala Swiderová.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)