Univerzita Palackého i Ostravská univerzita budou zřejmě propouštět

Ostrava, Olomouc - Vysoké školy se chystají propouštět – mezi nimi i Univerzita Palackého v Olomouci a Ostravská univerzita. Příští rok jim bude totiž chybět v rozpočtech až dvě a čtvrt miliardy korun. Rektoři varují, šetřit se bude muset na provozních nákladech – tedy i na mzdách. Podle nich bude mít možné propouštění pedagogů vliv na kvalitu výuky.

Dva a půl tisíce zaměstnanců v Olomouci a 600 na Ostravské univerzitě – místa těchto pracovníků jsou teď v ohrožení. Ministerstvo školství totiž plánuje snížit školám příspěvek na vzdělávání, a to o deset procent, což představuje desítky milionů korun. Podle rektorů to bude znamenat škrty a propouštění. „Budeme šetřit na provozních nákladech. Utlumíme některé rozvojové aktivity a budeme muset omezit služby pro studenty – zavřeme některé oborové studovny a propustíme jejich obslužný personál,“ řekl rektor Ostravské univerzity Jiří Močkoř. „Něco se bude muset ušetřit v oblasti mzdové. Mzdy a odvody z mezd tvoří zhruba osmdesát procent nákladů,“ uvedl rektor Univerzity Palackého v Olomouci Miroslav Mašláň.

Například na olomoucké univerzitě už řady profesorů na některých fakultách prořídly. „Snižování stavů se již dotklo právnické a filozofické fakulty. Právnickou fakultu už opustilo asi dvacet zaměstnanců,“ potvrdil tiskový mluvčí Univerzity Palackého v Olomouci Rostislav Hladký. „Je to dáno rozpočtem univerzity i fakulty. Udělali jsme si personální audit a zatím jsme všechno vyřešili dohodou,“ dodala děkanka Právnické fakulty UP Olomouc Milana Hrušáková. Ministr školství Josef Dobeš se nechal slyšet, že je podle něj síť vysokých škol v Česku doslova brutální a že sám usiluje o to, aby jich bylo méně.

„Pro příští rok chystám oceňování škol za kvalitu, a to už může být pro některé menší školy problém,“ řekl dále ministr školství Josef Dobeš. Rozpočtu vysokých škol měla navíc pomoci miliarda, kterou prosazoval výbor parlamentu pro vědu a vzdělávání. „Ta miliarda byla ve školském výboru navržena, v rozpočtovém výboru neprošla, a já tu otázku chci znovu otevřít, tak uvidíme,“ dodal ministr Dobeš. Kolik budou muset univerzity propustit zaměstnanců a jaké položky proškrtat, bude jasné až na jaře příštího roku. To se rektoři dozvědí přesná čísla a akademické senáty univerzit budou schvalovat rozpočty.

  • UP v Olomouci autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2155/215485.jpg
  • Grafika autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2155/215486.jpg