Ekologický smrček si domů odnese i ministr Pavel Drobil

Krkonoše – Smrčky z lesů Krkonošského národního parku se budou v úterý a ve středu prodávat před budovou ministerstva životního prostředí. Smyslem akce je ukázat lidem v hlavním městě, že i při výběru vánočního stromu můžou dát přednost těm, které jsou pěstované ekologicky šetrným způsobem. Prodej stromků zahájí a jedním z prvních zákazníků bude ministr životního prostředí Pavel Drobil. Za svůj přístup k péči o lesy byl KRNAP ohodnocen nejprestižnějším lesnickým certifikátem kvality práce Forest Stewardship Council.

Zajímali jste se někdy, odkud pochází váš vánoční strom? Způsob, jakým se stromy pěstují, se totiž může velmi lišit. Mělo by to připomenout 700 smrčků vybavených mezinárodním ekologickým certifikátem, které do Prahy přicestovaly z Krkonošského národního parku. „Jedná se o exkluzivní záležitost, protože smrčky budeme v Praze před ministerstvem životního prostředí prodávat prvně a jejich cena bude víceméně symbolická,“ uvedl mluvčí KRNAP Radek Drahný. Krkonošský národní park je jedním z mála českých držitelů lesnického certifikátu FSC. Ten dosvědčuje, že o stromky bylo pečováno ekologicky šetrným způsobem. Lidé tak nemusejí mít strach, že by koupí takového stromu přispívali k poškozování přírody. „To znamená, že se v Krkonoších nepoužívají chemikálie, jsou podsazovány stromky, které do lesa patří a nehospodaří se holosečným způsobem. To všechno jsou prvky, které přispívají právě ke kvalitě a stabilitě lesa,“ dodal Radek Drahný.

Vánoční smrčky se budou prodávat na prostranství před budovou ministerstva životního prostředí od úterního rána do středečního podvečera, jeden z nich si domů odnese také ministr Pavel Drobil. „Stromek se stejným prestižním certifikátem už stojí i ve vstupní hale ministerstva,“ doplnila mluvčí Ministerstvo životního prostředí ČR Michaela Jendeková.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)

Výtěžek z prodeje krkonošských smrků bude použit především na obnovu lesů v krkonošském národním parku

Smrčky z lesů Krkonošského národního parku se budou v úterý a ve středu prodávat před budovou ministerstva životního prostředí.
Zdroj: ČT24