Opava zvýší poplatky za svoz komunálního odpadu o sto procent

Opava - Opava bude v příštím roce hospodařit v rozpočtovém provizoriu. Na investice totiž chybí zhruba čtyři sta miliónů korun, které jsou třeba na pokrytí již rozběhnutých projektů financovaných z evropských fondů. Také proto se Opavanům zvýší od ledna poplatky za svoz komunálního odpadu o sto procent.

Opavané platili dosud za svoz opadu 200 korun za rok, tato částka patřila k nejnižším v celé republice. Od ledna zaplatí 396 korun, tedy dvakrát tolik. Podle vedení města se ale skutečná výše nákladů za svoz odpadu pohybuje okolo 800 korun, takže město bude polovinu stále dotovat. I přesto se stoprocentní navýšení poplatku lidem nelíbí. Radní ale plánují i další změny. Tyto kroky jsou podle nich nutné, aby si město udrželo vyrovnaný rozpočet.

„Dále je v jednání zvýšení poplatků za psy, ale to ještě není dořešeno a samozřejmě maximální míra zpoplatnění výherních automatů v celém městě,“ uvedl náměstek primátora Dalibor Halátek. „Město Opava není v tuto chvíli předluženo, ale je třeba dělat vše proto, aby se do takové dluhové pasti nedostalo,“ myslí si primátor Opavy Zdeněk Jirásek.

Radnice teď jedná s bankami o poskytnutí úvěru na financování již zahájených projektů – například opravy Domů umění, Slezského divadla nebo revitalizace sídliště Kateřinky. „Opava bude mít rozpočtové provizorium a to z toho důvodu, že je třeba vykrýt určité finanční prostředky, které jsou nezbytné pro spoluúčast města na plnění různých evropských programů, které jsou už v běhu,“ vysvětluje primátor Jirásek. Návrhy rady musí schválit ještě zastupitelstvo, to se uskuteční příští týden v pondělí 13. prosince.

  • Kontejnery autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2159/215822.jpg
  • Opava autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2159/215823.jpg