Dobrovolníci pomáhají v olomoucké nemocnici vážně nemocným pacientům

Olomouc - Vážně nemocným pacientům z Fakultní nemocnice v Olomouci pomáhají dobrovolníci. Na onkologické klinice se lidem snaží zpříjemnit čas strávený dlouhodobou léčbou. Dobrovolníci ze sdružení Amelie pro pacienty připravují tvořivé i relaxační programy. Olomoucká nemocnice je teprve druhou fakultní nemocnicí v České republice, kde jsou do léčby zapojeni i dobrovolníci.

Sedmdesátiletá pacientka Irena se o své nemoci dozvěděla před rokem. Onkologická léčba jí od té doby změnila život. Čas jí teď lékaři plánují podle termínů chemoterapií. Práci dobrovolníků si pochvaluje. Zapojila se i do práce ve výtvarné dílně. „Jinak bych jen ležela, co jiného bych mohla dělat? Ale ruce mám volné a s papírem jsem dělala celý život, takže mám praxi,“ říká. „Vždycky je vidět, kdo má vztah k manuální práci, zvlášť ty starší dámy jsou komunikativní a navíc chtějí ukázat, co všechno se naučily, v tom jsou perfektní,“ chválí pacientky dobrovolnice sdružení Amelie Lucie Kociánová.

Šest dobrovolníků, nejčastěji studentek, přichází za nemocnými jednou týdně. Jejich práce podle lékařů prospívá psychické pohodě pacientů i úspěšnosti léčby. „Řada těch pacientů dojíždí z daleka, rodiny je nemůžou často navštěvovat, takže jsou sami s tou chorobou a někdy jsou psychicky nevyvážení,“ myslí si i vrchní sestra Onkologické kliniky FN Olomouc Šárka Ročková. „Ten dobrovolník, který tam přichází, tak toho pacienta vytrhne z těch myšlenek, dokáže mu přinést trochu toho světa zvenku,“ tvrdí ředitelka sdružení Amelie Pavla Tichá.

Sdružení Amelie v Olomouci působí už dva roky. Dobrovolníky pro práci s onkologicky nemocnými pečlivě vybírá a školí. „Ve světě, obzvláště ve vyspělých zemích, je tento program a dobrovolnictví v nemocnicích naprostou samozřejmostí. V České republice je tato činnost teprve v počátcích,“ řekla vedoucí Oddělení ošetřovatelství FN Olomouc Jiřina Cahlíková. Lépe se vyrovnat s vážnou nemocí pomohli olomoučtí dobrovolníci už více než stovce pacientů. Příští rok chtějí svou pomoc rozšířit i na Hemato-onkologickou kliniku.

  • Dobrovolnice se pacientkou autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2159/215843.jpg
  • Dobrovolnice se pacienty autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2159/215844.jpg