Nejstřeženější betlém je z perníku

Praha - Osmdesát betlémů z nejrůznějších materiálů je k vidění na velmi zdařilé výstavě v aule základní školy T. G. Masaryka v pražských Holešovicích. Výstava je unikátní nejen počtem vystavených děl, ale především tím, že betlémy vytvořili žáci z dvanácti škol z celé Prahy. Výsledky jejich práce může posoudit veřejnost právě v předvánočním čase.

Výstavu betlémů pořádá základní škola T. G. Masaryka v Holešovicích letos už po osmé a každým rokem přibývá mateřských, základních i středních škol, které se do výroby betlémů zapojují. „Letos jsme měli čtrnáct jednotlivců, dětí, které samy vyrobily betlém,“ upozorňuje ředitel školy Martin Šmíd. „Mě a mojí sestru napadlo, že bychom si udělaly betlém z krabice od bot. Nejdříve jsme vyrobily postavičky, pak jsme vyzdobily to ostatní,“ popisuje celou práci žákyně 4. třídy Kateřina Kovaříková. „Protože jsem neměl moc času, tak jsem nakreslil obrázek,“ dodává prvňáček Matěj Voves.  

Někteří mladí výtvarníci chtěli návštěvníky ohromit velikostí postav, jiní zase precizním zpracováním nebo volbou materiálu. „Použili jsme vosk, což je velmi příjemný materiál pro děti a dobře se s ním pracuje. Také jsme vyrobili nějaké betlémy z papíru a odpadového materiálu,“ říká učitelka Katolické školky sv. Klimenta Bronislava Tichovská. 

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)

Aula základní školy, kde jsou betlémy vystavené, je otevřená pro širokou veřejnost, a tak je musí před nenechavci hlídat žáci. Nejvíc střežený je betlém z perníku. Výstava betlémů sice není soutěžní, ale ocenění ve formě sladkostí a drobných dárků dostaly všechny děti.