V Dobroníně stojí další kříž a opět budí vášně

Dobronín - Na louce Budínka u Dobronína, kde archeologové našli vloni hrob s ostatky devíti těl, je od neděle nový kříž. Umístil ho tam místní občan Milan Litavský jako vzpomínku na násilí, které se v místě odehrálo na konci války v květnu 1945. Jenže i nový kříž, který nahradil zničený předchozí, je opět trnem v oku místních lidí.

Čtyři metry vysoký a tři široký železný kříž v červené barvě nechal Litavský na louce Budínka vyrobit na vlastní náklady. Padající kříž má znázorňovat současnou situaci v obci. „Tento kříž není určený jenom Němcům, ale je to všem obětem všech špatných rozhodnutí, které se v dějinách odehrály,“ vysvětluje Litavský.

Původní dřevěný kříž čelil napřed protiněmeckým nápisům, pak ho neznámý vandal letos v březnu podřízl a tím i zničil. Jenže nový kříž už zase způsobil neshody v obci. I proto, že autor pomníku nemá podle starosty Dobronína Jiřího Vlacha stavební povolení na umístění kříže. „A znovu jsou tady snahy od některých lidí rozbouřit situaci, upoutat pozornost a znepříjemňovat ostatním život,“ tvrdí Vlach.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Události, které se v obci na konci druhé světové války odehrály, kdy údajně členové revoluční gardy pobili Němce těsně před odsunem, znají současní obyvatelé z vyprávění svých rodičů a prarodičů. Mluvit o tom ale nikdo nechce. „Oni si byli moc dobře vědomi, že k nějakém nepravostem tam došlo, a vědělo se přibližně, kde by to hroby mohly být,“ říká místní historik Zdeněk Jaroš.

Kdo v hromadných hrobech na Budínce i u železničního viaduktu byl a jestli se jedná opravdu o Němce, to zatím jisté není. „Předpokládáme, že bychom závěrečnou komplexní zprávu mohli mít na konci srpna,“ dodává k tomu mluvčí jihlavské policie Dana Čírtková. Kdy budou ostatky těl nalezených v Dobroníně uloženy na místním hřbitově, se zatím neví.