Boj s kůrovcem: Lezci loupou kůru ze stromů

Šumava - Ekologové na Šumavě dosáhli svého. Boj s kůrovcem v přísně chráněných zónách v oblasti Smrčiny probíhá bez použití motorových pil. Napadenou kůru z více než devíti set stromů oloupali lezci. Správu Národního parku Šumava tato neobvyklá metoda stála asi dva miliony korun.

Ochránci přírody byli připraveni bránit stromy před kácením vlastními těly. Vedení parku ale muselo splnit závazky vůči Rakousku a nedovolit, aby se škůdce rozšířil přes hranice. Proto se rozhodlo využít netradiční metody - ruční oloupání kůry ze stojících stromů. K tomuto účelu se podařilo sehnat více než čtyřicet lidí, další zájemce správa parku stále hledá. „Čeká nás odkornit ještě zhruba čtyřicet stromů, což je práce asi na dva dny,“ uvedl Petr Kahuda z NP Šumava. Podle mluvčího parku Pavla Pechouška ale výzva trvá i nadále, všechny zájemce o ruční odkorňování bude Správa NP Šumava evidovat pro budoucí potřebu.

Reportáž Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)

Metoda ručního loupání přitom není nejlevnější, oloupání jednoho stromu vyjde až na 2 500 korun. „Když přijde někdo, kdo to ještě nedělal, tak mu jeden strom trvá třeba dva dny. Ale profesionální arboristi zvládnou i čtyři pět stromů za den,“ přiblížil jeden z lezců Petr Elster.

Oblast Smrčiny je nyní místem s největším výskytem nastojato oloupaných stromů na Šumavě. Od začátku června se tu zbavilo kůry přes devět set stromů, ze kterých by se za několik dnů vyrojila další generace kůrovce. V tuto chvíli jsou takřka všechny napadené stromy na Smrčině odkorněny, je ale jisté, že po letním rojení se tu kůrovec objeví znovu.