Jihočeský kraj chtěl ušetřit, výběrové řízení ale přineslo překvapení

České Budějovice – Nepříjemné překvapení zažilo vedení Jihočeského kraje při výběrovém řízení na stavbu tzv. zanádražní silnice. Nejnižší nabízená cena je totiž skoro o pětinu vyšší, než bylo maximum, s jakým počítá rozpočet. Když před rokem žádali úředníci o dotaci z Regionálního operačního programu, odhadovali cenu na 150 milionů korun. Vítězné konsorcium, vedené společností Strabag, však nabídlo 190 milionů. Zástupci firem se k tendru odmítli vyjádřit.

Cena vedení kraje zaskočila natolik, že dokonce výběrové řízení přerušilo. Vítěznou nabídku měla posoudit nezávislá firma, audit ale žádné chyby neodhalil. Kraj teď proto žádá magistrát v Českých Budějovicích o minimálně 20milionový příspěvek. Jenomže ten zatím radní neschválili a podle primátora Juraje Thomy (OPB) se bude takto vysoká částka v městském rozpočtu hledat velmi obtížně. 

Kraj může na druhou stranu důležitou stavbu odsunout nebo dokonce úplně zablokovat. Pro jihočeskou metropoli má ale klíčový význam. Jednak jde o napojení na uvažovanou dálnici, hlavně ale bez ní nejde dokončit miliardové opravy železničního koridoru.

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)