Utzův betlém zůstává v majetku hradeckému kraji

Olešnice v Orlických horách – Pohyblivý betlém od řezbáře Josefa Utze z Olešnice v Orlických horách zůstává Královéhradeckému kraji. Utzův příbuzný Miloš Vlček, který se domáhal vrácení památky, u soudu neuspěl. Zatímco pro kraj je spor uzavřený, pro Miloše Vlčka nikoliv. Stát podle něho betlém za vlády komunistů ukradl.

Pohyblivý dřevěný betlém začal řezbář Josef Utz vyrábět zřejmě ve 30. letech minulého století. Památka, která do Olešnice měsíčně přiláká stovky turistů, patří Královéhradeckému kraji a je v evidenci rychnovského muzea. Synovec řezbáře Miloš Vlček ovšem tvrdí, že neprávem. Stát prý v době komunismu betlém ukradl.

Protože se kraj památky vzdát nechtěl, spor se od rychnovského okresního soudu dostal až k Nejvyššímu soudu. Miloš Vlček s žádostí o vrácení betlému neuspěl, jak potvrdila ředitelka Muzea a galerie Orlických hor Irena Krejčí. S rozhodnutím souhlasí také starostka Olešnice Eva Skalická.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Příbuzný řezbáře rozhodnutí soudu komentovat nechtěl. Řekl ale, že se jen tak nevzdá, že bude o památku dál bojovat. Utzův betlém si návštěvníci mohou prohlédnout každý víkend, telefonicky lze domluvit i jiný termín.